Ove nedelje na aktivističkoj sceni Srbije

Pažnja, pažnja! Daje se na znanje – građani su se probudili i izlaze na ulice, i ne, nije reč o protestima i demonstracijama, već o aktivističkim događajima u Vršcu i Užicu. 

Upišite u svoje kalendare da organizacija Libergraf, koja se trenutno zalaže za očuvanje Trga Partizana u Užicu, organizuje niz događaja u petak (5. april) s ciljem da ukažu na urbanističke planove predviđene za taj deo grada. Prema oceni Libergrafa, rekonstrukcija Trga Partizana je najavljena, ali nije u skladu sa Generalnim urbanističkim planom Užica, a samim tim ni sa Zakonom o planiranju i izgradnji. 

Za petak je planiran niz aktivnosti koje će skrenuti pažnju na potrebu za odbranom kulturnog identiteta grada Užica. Za 17 časova planirana je projekcija filma Puriše Đorđevića, Pravi građanin male varoši,  koji govori zapravo o rušenju starog centra i izgradnji novog. Kasnije istog dana, građani Užica imaće priliku da u okviru javne diskusije “Trg, mesto debate: o kulturnom identitetu Užica” odgovore na pitanje kako vide promene u svom gradu. Iste večeri, sa početkom od 21 čas, Libergraf organizuje i koncert Marka Šelića Marčela.

Za slučaj da ne stižete na vreme do zapadne Srbije, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije ima šta da ponudi u Vršcu. Osim promocije inovativnih i kritičkih umetničkih praksi, ali i praćenja poteza državnih institucija,  žele da dobiju odgovor na pitanje ”Kako demokratija govori?”.

U petak i subotu (5. i 6. april) biće održana javna diskusija, projekcija filma i radionica stripa, a sve sa ciljem boljeg razumevanja demokratije. Diskutovaće se o demokratiji u teoriji, ali i u praksi. Učesnici će moći pre i nakon razgovora da pogledaju i inserte iz projekta “Izvođenje demokratije” koji su sproveli kolektiv Kiosk iz Beograda, Kontrapunkt iz Skoplja i DokuFest iz Prizrena, a u kome preko 100 učesnica i učesnika govori o sopstvenom razumevanju pojma demokratije. 

Dođite i čujte kako demokratija govori na periferiji.

 

Događaji su podržani u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovode Trag fondacija i partnerske organizacije CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.