Libergraf kaže: Trg je naš!

Organizacija Libergraf teži ka otvorenom, demokratskom društvu, društvu u kome postoji vladavina prava, u kome su ljudi jednaki i u kome mogu da učestvuju u odlučivanju o budućnosti svoje lokalne zajednice. Poslednjih godina, tu budućnost posebno vezuju za očuvanje životne sredine.

Za aktiviste Libergrafa iz Užica očuvanje životne sredine znači i istraživanje korupcije u ovoj oblasti, borbu protiv izgradnje mini-hidroelektrana, ali i rešavanje brojnih problema koji se odnose na gradske teme poput urbanizma. I nisu samo fokusirani na Užice. Oni se zaštitom životne sredine bave i širom Zlatiborskog okruga, kroz saradnju sa aktivistima u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Arilju. 

“Radi se o očuvanju resursa za buduće generacije. Postoji jedan mural ovde, koji mi planiramo da obnovimo, koji kaže da reke nismo nasledili od svojih predaka, nego smo ih pozajmili od naših potomaka. Tako da verujemo da je to najvažnija stvar o kojoj treba da brinemo –  životna sredina i ono što će ostati posle nas za buduće generacije”, kaže Vladan Sinđić iz Libergrafa i dodaje da je njegov i pogled drugih akitivista Libergrafa trenutno najviše usmeren ka jednom gradskom pitanju – rekonstrukciji Trga partizana.

Naime, reč je o trgu koji za Libergraf i njegove sugrađane predstavlja prekretnicu u užičkoj istoriji. 

Tribina o važnosti i funkciji javnih prostora za lokalnu zajednicu, Bioskopska sala, Užice, 29.2.2024.

“Do tada smo bili kasaba, izgradnjom trga postajemo moderan grad. Trg partizana je vremenom postao i stecište okupljanja, svi su se tu okupljali. Bukvalno se znalo u kom delu trga stoji koja ekipa, pa onda kada si najmlađi, pomeraš se kao onom najvažnijem delu, da te društvo primeti i prihvati”, objašnjava Sinđić, navodeći da je poslednjih godina Trg partizana zapušten.

I rekonstrukcija je najavljena, ali, kako kaže, ne onakva kakva je zaista i potrebna. Naime, prema oceni Libergrafa, rekonstrukcija nije u skladu sa Generalnim urbanističkim planom Užica, a samim tim ni sa Zakonom o planiranju i izgradnji. I kako napominju, u dosadašnjoj proceduri i usvajanju dokumentacije izostale su konsultacije sa građanima i stručnom javnošću. 

“U celoj toj priči izrade Plana detaljne regulacije, koji obuhvata i rekonstrukciju Trga, bez ikakve konsultacije s građanima donosi se odluka i pristupa se izradi. Međutim, na vreme smo reagovali i u ovom momentu se sve to odlaže i na neki način se daje malo više prostora građanima da se uključe”, naglašava Siniđić, uz napomenu da su aktivisti Libergrafa nakon detaljne analize javno dostupnih dokumenata započeli niz aktivnosti i tako čitav slučaj rasvetlili široj javnosti.

“Započeli smo kampanju mobilizacije građana. Imali smo tribinu, na kojoj smo prikazali film Puriše Đorđevića iz 1961. godine ‘Prvi građanin male varoši’, koji govori zapravo o rušenju starog centra i izgradnji novog. Snimili smo mi jedan film ‘Trg je naš’, u kom smo analizirali kolika je vrednost trga, šta on znači za građane i sada promovišemo taj film”, priča Sinđić.

 

Sa svim građanima sa kojima su razgovarali podelili su i svoj stav po pitanju rekonstrukcije Trga partizana.

“Ono što mi zastupamo i što promovišemo je da Trgu ne trebaju nikakve izmene, da Trg treba da ostane ovakav kakav jeste, da mu je potrebno investiciono održavanje, da se te ploče zamene i da se privede nameni, da se ne rade stvari koje nisu prikladne za to mesto”, ističe Sinđić i dodaje da će Libergraf i u narednom periodu pratiti svaki potez lokalnih vlasti koji se tiče Trga partizana.

U tome, kako kažu, imaju i veliku podršku građana koji su pozitivno reagovali na sve njihove dosadašnje aktivnosti i koji su jasno iskazali spremnost da čuvaju trg svih Užičana.

Inicijativa je podržana u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovode Trag fondacija i partnerske organizacije CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.