Da li znaš šta je Neozoik?

Gde su arheolozi i šta rade? Grupa ljudi u Pančevu je formirala fondaciju Neozoik s namerom da pokaže mladima, ali i onima malo starijima, istoriju koja se krije ispod zemlje. Ekipa poznanika iz Petnice, želela je da arheologiju približi svima. Njihov cilj je da mlade podstaknu da se i sami angažuju u očuvanju kulturnog nasleđa.

Ova mlada organizacija izabrala je ime po periodu od izumiranja dinosaurusa pa sve do sadašnjosti, a koji ima dominantan fokus na ljudsku zaostavštinu.

Problemi urbanizacije

Oni pokušavaju da ukažu na stalnu novogradnju bez urbanističkog plana. Svakodnevne promene dovode do konstantnih gubitaka bitnih mesta za istoriju grada. Beograd predstavlja žarište problema gde se na dnevnom nivou uništava nasleđe, uprkos činjenici da je vekovima bio centar migracija i naseobina iz svih perioda ljudske prošlosti. Iako nikada nije bio adekvatno istražen od strane arheologa, niti je javnosti prezentovano nasleđe grada, poslednjih godina situacija je eskalirala s investitorskom urbanizacijom, koja je privatna, neplanska i uglavnom okrenuta profitu pojedinaca na štetu zajednice. Neboderi koji svakodnevno niču nad našim glavama, rađaju se na tlu koje je nedovoljno istraženo, ili čak i postoje saznanja o arheološkim iskopinama koje su završile uništene ili ponovno zatrpane. ovakvih primera je puno. Pre par godina su u Ulici Majke Jevrosime prilikom gradnje pronađeni skeleti, koji su tada iskopani i predati policiji. Potom su isporučeni Medicinskom fakultetu, a tek na kraju su arheolozi saznali za njih. Međutim, tada je već bilo prekasno jer su oni pomereni i nije bilo moguće zaključiti iz kog perioda potiču.

Nije baš sve tako crno

Pored Narodne skupštine su prilikom početka radova na podzemnoj garaži pronađeni ostaci rimskog vodovoda, sarkofazi iz rimske grobnice, ali i ostaci iz turskog perioda. Ovo je primer dobre prakse jer su na samo iskopavanje pozvani i arheolozi koji su pregledali teren i učestovali u formiranju plana izgradnje podzemne garaže. Pored toga, Narodni muzej je organizovao vođene obilaske iskopina, što je redakpostupanja u skladu sa propisima. Plan je da se pronađeni ostaci sačuvaju i postanu deo podzemne garaže, izloženi i prikazani tako da budu dostupni građanima za posetu i razgledanje.

“Beograd ispod Tebe” stvarno postoji

“Kada smo objavili poziv na seminar o arheologiji za srednjoškolce bili smo malo bojažljivi, jer nismo bili sigurni koliko je mladih zainteresovano za arheologiju. Međutim, kada smo zatvorili prijave imali smo duplo više prijava od broja učesnika koji smo mogli da primimo. Ovo nas je jako radovalo i dalo podstrek za buduće aktivnosti,” kažu iz Neozoika.

Tokom februara 2024. organizovali su interaktivni seminar za učenike srednjih škola iz Beograda, na temu kulturnog nasleđa u glavnom gradu. Cilj je bio da se mlađe generacije upoznaju sa arheološkim lokalitetom u Vinči, keltskim i rimskim stanovnicima Singidunuma, kako kulturno nasleđe nastaje i nestaje, sa kojim problemima se arheolozi susreću na terenu, ali i sa iskopavanjima koja su se poslednjih dvadedesetak godina odvijala u Beogradu.- Neka od njih bila su u ulici Tadeuša Košćuška, na mestu Tržnog centra Rajićeva, na Kosančićevom vencu, u parku pored Narodne skupštine. Neozoik je na primeru ovih lokacija pokazao polaznicima seminarakako građevinski urbanizam ugrožava arheološko nasleđe. Petodnevno predavanje održano je  u Narodnom muzeju, a učestvovali su predstavnici različitih institucija od Narodnog muzeja, preko Filozofskog fakulteta i SANU-a. 

Na projektu  “Beograd ispod Tebe” sproveli su polaznike programa kroz različite delove grada gde žive sećanja na prethodne živote. Kroz projekat hteli su da mlade upoznaju sa kulturama koje su obitavale na tlu Beograda mnogo pre nas. Sve ono sa čim se srećemo na internetu kao turističkim atrakcijama u Italiji i drugim zemljama postoji i kod nas, ali je nepoznato javnosti ili loše očuvano. Ideja je bila da mlade edukuju i pokrenu na građanski aktivizam kroz seminar i radionice o arheološkom nasleđu Beograda. Učesnici su  podeljeni u pet grupa i pozvani da uz podršku mentora praktično primene osnovna znanja o arheologiji stečena na seminaru kroz istraživanje pet različitih lokacija – arheoloških nalazišta u Beogradu. Iz ovoga su proizašli reels videi, u kojima su oni javnosti predstavljali lokalitete i dešavanja na tim područjima.

 

 

Građani imaju veoma važnu ulogu u zaštiti kulturnog nasleđa našeg grada. Svi možemo da utičemo tako što ćemo pratiti usvajanje planskih dokumenata, učestvovati na javnim raspravama, podnositi primedbe, ali i pratiti da li novi objekti koji niču u našem komšiluku imaju odgovarajuće dozvole.

Njihovi utisci o programu su pozitivni “Inicijativa je prošla odlično, zadovoljni smo odzivom srednjoškolaca. Njih petoro se odlučilo da upiše arheologiju na Filozofskom fakultetu. To je ono što nas motiviše da nastavimo, nadamo se da ćemo sa slinim akcijama nastaviti i u budućnosti.” Hodajte pažljivo jer ispod vas je istorija, a o tome više možete saznati na društvenim mrežama Neozoika.

 

Inicijativa je podržana u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovode Trag fondacija i partnerske organizacije CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.