Aktivisti “ZaJedno Selo” iz Kačareva šetaju protiv amonijaka

Aktivisti iz Kačareva poručuju: “Dragi prijatelji krenite u šetnju sa nama, rekreirajte se i podržite našu akciju. Sa našom šetnjom krenućemo u 18 časova trasom glavne ulice u Kačarevu do Almex-a, farme svinja, gde ćemo govoriti o štetnosti amonijaka koji farma proizvodi, izneti činjenice o toku dosadašnje borbe i pozvati na javni dijalog na temu štetne emisije amonijaka.” 

Da, dobro ste čuli, u četvrtak, 25. aprila, šetaće se u Kačarevu s ciljem da se skrene pažnja na problem koji neće sam odšetati…

Tim problemom neformalna organizacija “ZaJedno selo” bavila se i ranije.

Naime, kapaciteti farme koja se nalazi u blizini centra grada mogu da prime i do 10 hiljada grla i time naprave veliki problem stanovništvu Kačareva, pogotovo u letnjem periodu zbog isparavanja gasova. Zbog toga su početkom godine organizovali tribinu “Selo lepo iz daleka, još lepše iz bliza”, na kojoj je organizacija iz Temerina pričala o svom iskustvu sa identičnim problemom i načinom na koji su zatvorili farmu u svom gradu. Pored razgovora zajedničkim snagama je napravljen i novi plan u borbi protiv proizvođača amonijaka i smrada u njihovom naselju. 

Posećenost na prethodnom događaju je bila izuzetna, a nadaju se još boljoj ekipi i druženju u četvrtak, 25. aprila. 

Tu nije kraj! 

 

Posle skupa ispred farme Almex, održaće se i koncert na platou ispred Mesne zajednice Kačarevo. Nastupaće lokalni bendovi “Plaćenici” i  “Bad Sector” sa početkom u 20 časova, a koncert ima i humanitarni karakter. 

Program događaja

 

 

Pored borbe na ulici, ka rešavanju problema ide se i pravnim putem

Inicijativa od septembra 2023. godine intenzivno radi na prijavama nadležnim organima, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Ministarstvu šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede, Poljoprivrednoj inspekciji, Inspekciji za zaštitu životne sredine, gradonačelniku Pančeva i predstavnicima MZ Kačarevo.

Njihov cilj je da utiču na upravu farme i  nadležne da otpočnu dijalog sa građanima, što do sada nije bio slučaj. Traže da farma uskladi svoje poslovanje sa pravnim okvirom, odnosno zagarantovanim pravom na zdravu životnu sredinu i pravom na nepovredivost poseda.

 

Inicijativa je podržana u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovode Trag fondacija i partnerske organizacije CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.