Do 19 časova na glasanje izašlo 49,9 odsto građana – Predsednički izbori 2017.

Do 19 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 49,9 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži». Statistička greška je iznosila  +/- 1.0 posto. U poređenjem sa prošlogodišnjim parlamentarnim izborima to je za 3,2 odsto manja izlaznost.

Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka,  javljaju da je do 19 časova proces glasanja prošao bez većih problema koji mogu da utiču na regularnost izbora.

U odnosu na presek od 16 časova zabeležen je blagi rast nepravilnosti na biračkim mestima od jedna odsto i sada iznosi tri procenta. Ovaj procenat nepravilnosti i dalje se ne može smatrati trendom već je reč o izolovanim slučajevima koji ne mogu uticati na regularnost procesa. Te nepravilnosti se odnose na glasanje bez ličnih isprava, neproveravanje ličnih dokumenata građana prilikom glasanja kao i na vođenje paralelnog spiska sa ličnim podacima građana. Kampanja u prostoru manje od 50 metara u poslednjem preseku nije zabeležena.

Zabeležen je jedan slučaj fizičkog nasilja na biračkom mestu 16 u Leskovcu kada je aktivista jedne stranke napao predsednika biračkog odbora i naneo mu lakše povrede. Na lice mesta su došli policija i hitna pomoć. Takođe, na biračkom mestu 67 u Pančevu takođe je intervenisala policija zbog okupljanja ekstremističke grupa ispred biračkog mesta.

U Zaječaru, Alibunaru i Knjaževcu su vanredno otvorene policijske stanice radi izdavanja potvrda da je proces vađenja nove lične karte u toku. Građani koji imaju isteklu ličnu kartu mogu da glasaju samo uz potvrdu iz MUP-a da je proces izdavanje lične karte u toku. Mobilni tim naše posmatračke misije potvrdio je da je Alibunaru 50 osoba organizovano odvedeno na zamenu ličnih karata.

CRTA posmatračka misija “Građani na straži” praćenje predsedničkih izbora u Srbiji 2. aprila 2017. godine zasniva na statističkim principima kao efikasanom metodu za sistematsko posmatranje procesa tokom izbornog dana. Koristi se metodologija paralelnog prebrojavanja glasova (PPG) koja omogućava procenu celokupnog procesa glasanja na dan izbora – otvaranje biračkih mesta, glasanje i prebrojavanje glasova – na nepristrasan i sistematičan način. PPG se koristi na slučajnom reprezentativnom uzorku biračkih mesta što znači da se tako dobijeni rezultati mogu primeniti na celu zemlju. Posmatrači su raspoređeni na 450 biračkih mesta i prate proces glasanja neprekidno – od trenutka otvaranja biračkog mesta do izrade zapisnika o rezultatima. Zasnovan na reprezentativnom uzorku, PPG omogućava otkrivanje neregularnosti i kršenje izbornih procedura na dan izbora i pruža informacije o regularnosti izbornog procesa za celu zemlju.

 U okviru praćenja izbornog procesa CRTA primenjuje najviše međunarode standarde sadržane, između ostalog, i u Deklaraciji o principima za nepartijsko posmatranje izbora od strane građanskih organizacija.

Sledeće obraćanje javnosti CRTA posmatračke misije “Građani na straži” biće nakon prebrojavanja glasova za predsedničke izbore i obrade podataka sa našeg uzorka (oko 22h).