Do 19 časova manja izlaznost i veći broj prijava

Do 19 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 41,5 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,4%). Poređenja radi, na beogradskim izborima u decembru do 19 časova izašlo je 54,8 odsto birača.

Od poslednjeg preseka u 18 časova Posmatračka misija Crte podnela je još jednu prijavu policiji zbog izborne korupcije – dakle, ukupno osam prijava za sada, i to zbog sumnji na kupovinu glasova i cirkularno glasanje na Novom Beogradu, Zvezdari, Paliluli, u Rakovici i Obrenovcu.To je veći broj prijava nego u decembru prošle godine kada je Crta podnela ukupno sedam prijava za tu vrstu izborne korupcije na teritoriji cele Srbije, od čega su se dve odnosile na Beograd.

Izborni dan obeležen je nepravilnostima koje govore o pojačanim pritiscima na birače. Na 17 odsto biračkih mesta u Beogradu posmatrači su zabeležili fotografisanje glasačkih listića, što ukazuje na veliki broj birača koji nije glasao isključivo po sopstvenoj slobodnoj volji. 

O istoj pojavi govore i podaci da je na 7 odsto biračkih mesta uočeno nedozvoljeno vođenje paralelne evidencije birača, a na 4 odsto nezakonito prisustvo trećih lica. U okolini biračkih mesta posmatrači su najčešće beležili vođenje paralelne evidencije, kruženje sumnjivih automobila i organizovano dovođenje birača. 

UV lampa i sprej nisu dosledno korišćeni na 14 odsto biračkih mesta. Na 13 odsto biračkih mesta, bilo je slučajeva birača koji nisu mogli da se nađu u biračkom spisku. Na tri odsto biračkih mesta glasalo se bez važećih ličnih isprava.

Posmatračkoj misiji Crte obratilo se skoro 500 građana, prijavljujući različite nepravilnosti koje su primećivali na biračkim mestima i u njihovoj okolini, ali i tražeći pravne savete o ostvarivanju i zaštiti sopstvenih biračkih prava. 

Pošto se u Beogradu istovremeno održavaju izbori na dva nivoa, gradskom i opštinskom, očekuje se da će prebrojavanja glasova trajati duže. Kako bi se obezbedila pouzdanost i tačnost podataka, Crta će s projekcijom rezultata izbora u  javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka za grad Beogard.

Po pravilu, prvo stižu podaci sa manjih biračkih mesta. Obrada podataka sa biračkih mesta koja imaju više od hiljadu birača ponekad može da traje satima. U trenutku kada, na primer, ima više obrađenih podataka sa manjih nego sa većih biračkih mesta, procena bi mogla biti iskrivljena. 

Sledeća konferencija za medije Posmatračke misije Crte biće održana nakon što se obrade podaci sa 95 odsto biračkih mesta iz uzorka za Beograd. Konferenciju možete pratiti uživo na Facebook stranici Crte ili na Crtinom YouTube kanalu.