Do 16 časova izlaznost na parlamentarnim izborima 42,1%, prvi deo dana obeležen tenzijama, zabeležene nepravilnosti

Izlaznost do 16h na parlamentarnim izborima Izlaznost do 16h na parlamentarnim izborima

Do 16 sati je na parlamentarne izbore izašlo 42,1 odsto građana (margina greške 1%).

Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. godine do 16 časova iznosila je 39.6 odsto, a 2020. godine 34.6 odsto. 

Na nivou Beograda izlaznost na izborima za republički parlament je nešto manja nego na nivou cele Srbije i iznosi 37,9 (margina greške 0,7 odsto).

Posmatračka misija Crte ocenjuje da su prvi deo izbornog dana obeležile tenzije i verbalno nasilje, a ispred više biračkih mesta zabeleženi su i slučajevi fizičkog nasilja.

Posmatračka misija Crte najoštrije osuđuje svaki nasilni čin i poziva sve učesnike izbora, članove biračkih odbora i sve građane Srbije da ne dozvole da atmosfera nasilja i straha bude glavno obeležje izbornog dana i da biračima ne bude uskraćeno pravo da slobodno izraze volju.  

Posmatračka misija Crte podnela je za sada pet prijava policiji zbog izborne korupcije. Dve prijave odnose se na slučajeve tzv. bugarskog voza, koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici. 

Sporadični slučajevi nepravilnosti poput nepravilne pripreme glasačkog mesta, vođenja paralelne evidencije i povrede tajnosti glasanja zabeleženi su na 10 odsto biračkih mesta u Srbiji i 5 odsto u Beogradu. Posmatrači Crte nastavljaju da prate dešavanja na tim biračkim mestima kako bi ocenili da li raste intenzitet nepravilnosti ili su ostale na nivou pojednačnih slučajeva.

Velika je gužva primećena na biračkim mestima u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj na kojima glasaju birači sa Kosova i Metohije. Tamo je u prepodnevnim satima pristizao   veliki broj autobusa s biračima. Biračka mesta su loše organizovana što dodatno utiče na stvaranje gužve. Na pojedinim biračkim mestima se, kako je zabeleženo, istovremeno nalazilo i više desetina građana, čime je onemogućena tajnost glasanja. Primećeno je i pojačano prisustvo policije ispred biračkih mesta.

Sledeća konferencija za medije Posmatračke misije Crte je u 20.15 časova. Konferenciju možete pratiti uživo na Facebook stranici Crte ili na Crtinom YouTube kanalu.