CRTA na svetskoj konferenciji Personal Democratic Forum u Poljskoj

Kako open data mogu da pomognu razvoju demokratije a kako online aktivizam pomaže u promovisanju koncepta transparentnosti i odgovornosti bile su glavne teme konferencije.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA predstavila je svoj rad na globalnoj konferenciji Personal Democratic Forum održanoj 1. i 2. februar 2013. godine u Vašavi u Poljskoj.

Direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski Šabović je naglasila, tokom predstavljanja inicijativa Istinomer, Otvoreni parlament i Prati pare, da demokratija podrazumeva pravo na dostupnost informacija i to informacija koje su dostupne online i u mašinski čitljivom formatu.

«Između termina javno dostupno i online danas stoji znak jednakosti i to je ono za šta se mi zalažemo» istakla je Vukosava Crnjanski.

Više od 300 učesnika iz Poljske i iz drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope, imalo je priliku da tokom dvodnevne konferencije razmeni iskustva sa kolegama iz drugih zemalja kao i da se upozna sa različitim informacionim alatima i aplikacijama koje mogu doprineti pozitvnim promenama u politici.