Big deal: Primena sporazuma između Srbije i Kosova u zastoju

Samo četiri od 16 sporazuma postignutih u Briselu od 2011. godine između Beograda i Prištine su u potpunosti primenjeni, ukazuje izveštaj BigDeal-a, građanske inicijative za nadzor pregovora između Srbije i Kosova.

Izveštaj naslovljen “Civilizovana monotonija” je rezultat zajedničkih napora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, BIRN Kosovo i Internews Kosovo. Izveštaj poziva obe strane, uključujući i Evropsku uniju da daju veći prioritet procesu primene sporazuma, imajući u vidu da je u prethodnom periodu jako mali broj postignutih sporazuma sproveden u delo.

“Na žalost, ne samo da je svega 25 odsto potpisanih sporazuma primenjeno u potpunosti, već je i četvrtina ukupnih problema nastala u poslednje četiri godine, uključujući jače barikade na mostu u Kosovskoj Mitrovici”, rekla je Jeta Džara, izvršna direktorka BIRN Kosovo.

Izveštaj je rezultat više od 70 intervjua sa pregovaračima, političarima, novinarima i građanima u okviru intezivnog istraživanja sprovedenog na Kosovu i u Srbiji u proteklih šest meseci. Namera Big Deal-a je da proces normalizacije odnosa dve strane učini transparentnijim, kroz analizu rezultata sprovođenja sporazuma.

“Građanska kontrola je jedna od ključnih vrednosti demokratije. S obzirom da težimo uspostavljanju demokratskih principa na ovim prostorima, uspeh primene sporazuma uslovljen je i aktivnom kontrolom i učešćem građana u tom procesu”, rekla je Vukosava Crnjanski, direktorka CRTA-e.

Prvi izveštaj Big Deal-a izučava dinamiku implementacije, koja je ozbiljno usporena političkim zastojem na Kosovu, odlukama Ustavnog suda Srbije i usmeravanjem pažnje Evropske unije na nova krizna područja.

Nakon godinu i po dana od pompeznog potpisivanja sporazuma 19. aprila 2013. godine, koji se primarno bavi pitanjem integracije četiri severne opštine u kosovske sistem, i dalje nije sproveden. Preciznije, formiranje opština sa većinskim srpskim stanovništvom, sudstva i bezbednosnih struktura tek treba da bude urađeno.

Big Deal je podržan od strane Britanskih ambasada u Beogradu i Prištini i Fondacije braće Rokfeler. Big Deal će objavljivati izveštaje na svakih šest meseci.