Pravo javnosti da zna je osnov demokratskog društva

Foto: CRTA

Pravo javnosti da zna je osnov svakog demokratskog društva, dok je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja osnov uspešne borbe protiv korupcije, zaključak je foruma “Zašto nam je važan slobodan pristup informacijama“ koji su organizovali CRTA i  USAID Projekat za odgovornu vlast (GAI) u okviru obeležavanja prve Nedelje prava javnost da zna.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je naglasio da je Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja u osnovu svake uspešne borbe protiv korupcije.Srbija tapka u mestu što se tiče takve borbe, a to govori i činjenica da se početakom godine Srbija pojavila na crnoj listi zemalja sa „strateškim manjkavostima“ u sistemu borbe protiv pranja novca. Moraju se polagati računi za korišćenje državnog novca. Ipak, Nacrt izmena zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nije u korelaciji sa ovim na šta sam upozorio“, kazao je.

 

Uporedno iskustvo iz Slovenije, prenela je bivša zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja  ove države rekavši da je ovo pravo u Sloveniji mnogo šire nego u Srbiji te su za razliku od predloga Nacrta srpskog zakona kojim je predloženo da se izuzmu društva kapitala, u Sloveniji su čak i banke u koje je država uložila novac obaveznice ovog zakona. „U Sloveniji mediji imaju pravo da postave pitanje, a ne samo traže informacije iz dokumenata. Rok za to je 7 dana, a ako novinar ne dobije odgovor postoje konsekvence u javnosti“, rekla je Lemunt Strle.

 

Iskustva civilnog društva u Srbiji opisala je Ana Toskić iz organizacije Partneri Srbija naglasivši da nije sigurna da li ohrabruje ili razočarava to što nakon 14 godina opet branimo i promovišemo jedno pravo koje bi do sada trebalo da je utemeljeno. Novinarka Insajdera Senka Vlatković Odavić  rekla je da novinari  ovaj zakon koriste kao značajnu alatku u svakodnevnom radu. „Došli smo u situaciju da i ona dnevna pitanja moramo slati mejlom umesto što da dobijemo odgovore od portparola institucija. To onda postaje formalna stvar i često odgovor ne dobijemo. Sve češće šaljemo zatheve za informacije od javnog značaja i zato smo 2009. godine imali emisiju koja je cela uređena na osnovu informacija dobiejnih uz pomoć ovog  zakona”, objasnila je.

 

Obeležavanje prve Nedelje prava javnosti da zna završava se sutra Međunarodnim danom javnosti da zna.