Prekršajni sud presudio: Ministar Vulin osuđen na novčanu kaznu zbog uskraćivanja informacija od javnog značaja Crti

Presudom Prekršajnog suda u Beogradu ministar odbrane Aleksandar Vulin osuđen je kao odgovorno lice u Ministarstvu odbrane – Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA), koje Crti nije odgovorilo na zahteve upućene po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

 

Ministar Vulin osuđen je na novčanu kaznu u iznosu od 10.000 dinara i obavezan da na ime troškova prekršajnog postupka plati iznos od 1.000 dinara.

 

Ova presuda je važna jer šalje poruku da se ne može na osnovu samovolje odlučivati da li javnost ima pravo da zna kako postupaju državni organi. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja garantuje građanima da imaju pravo na uvid u rad državnih organa i propisuje koje su informacije od javnog značaja” izjavio je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte koji je i bio tražilac informacije.

 

Presuda je stigla u trenutku kada je Crta počela sa obeležavnjem prve Nedelje prava javnosti da zna u okviru kampanje “Srbija do informacija” pokrenute kao reakciju na Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

 

Informacije koje je Crta tražila odnose se na incident koji se dogodio na uglu ulica Birčaninove i Svetozara Markovića tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu 2014. godine, a u koji je osim Andreja Vučića i Predraga Malog bila uključena i Vojna policija. Ministarstvo odbrane – VBA nije u roku predviđenim Zakonom dostavilo tražene informacije niti je donelo rešenje kojim je zahtev odbijen.

 

CRTA je zahtevala pristup kopijama dokumenata koje se odnose na incident, kao i informacijama o ukupnom broju predmeta, izuzimajući ona koja bi mogla da ugroze lične podatke, a u kojima se nalaze zadržani podaci za 2014. i 2015. godinu koje je Vojnobezbednosna agencija zahtevala od drugih nadležnih organa. Razlozi za odbijanje postupanja po zahtevima odnose se na poverljivost traženih informacija, ali je Prekršajni sud ocenio da tražene informacije nisu označene stepenom tajnosti „poverljivo“ kako je to VBA navela.

U prilogu je obrazloženje presude.