Obraćanje Vukosave Crnjanski na otvaranju konferencije „Imamo li izbor?“

Pročitajte ceo govor Vukosave Crnjanski, direktorke Crte prilikom otvaranja međunarodne konferencije „Imamo li izbora?“ u Beogradu (23.10.2024).


Drage gošće i gosti, saveznice i saveznici,

 

Hvala vam što ste ovde i što ćemo zajedno pokušati da napravimo dobru konferenciju, odnosno da uradimo nešto dobro za izbore – ovde, ali i na drugim mestima gde se oni ne sprovode onako kako bi trebalo. 

Kao Crta, našli smo se u neobičnoj situaciji da već nekoliko meseci nema najava za neke nove izbore, pa je ova konferencija možda i način da se izborimo s apstinentskom krizom. Šalu na stranu, izbori su u Srbiji poslednjih godina učestali, može se reći i nepotrebno učestali. Veći problem je, međutim, to što im je kvalitet svaki put sve niži. 

Često se pitamo dokle može da ide normalizovanje neprihvatljivog. Kolika treba da bude medijska pristrasnost, koliko da se pojačaju pritisci na birače, koliko da budu zloupotrebljene institucije, a da se društvo, tj. mi građani s tim ne pomirimo kao s normalnim delom izbornog procesa? 

Izbori nisu spektakl, birači nisu statisti. Ako nisu garancija suverenosti nas građana, izraz naše moći da menjamo vlast i opredeljujemo se za neke drugačije politike, šta su onda izbori? 

Mogli bismo reći da je lajtmotiv u kreiranju programa naše konferencije bio citat Andreasa Šedlera: Demokratija je “sistem u kojem partije gube izbore”. U režimima izborne autokratije opozicione partije gube izbore.

Kroz panele i okrugle stolove tražićemo odgovore na važna globalna i regionalna pitanja. Kako da prepoznamo izbornu autokratiju i kako da joj se suprotstavimo? Kako da se u  tehnološki drastično izmenjenom medijskom okruženju informišu birači i kako da se štite od sveprisutnih dezinformacija? Ima li efikasnih načina borbe protiv političkog klijentelizma i izbornog inženjeringa? 

Radićemo i na vrlo konkretnim zadacima – na primer, na rešenjima za birački spisak u koji su građani izgubili poverenje. Mi, građanski posmatrači izbora iz raznih zemalja, razmenjivaćemo iskustva sa prve linije fronta borbe za slobodne i poštene izbore. 

Ima mnogo teških pitanja o izborima, posebno u zemljama u kojima se, zapravo, i ne postavlja ono standardno pitanje – Ko će da pobedi? Srećom, ima mudrih ljudi u svetu koji su na različite načine – akademski, aktivistički, novinarski – posvećeni temi izbora. Srećna sam i ponosna što će mnogi od njih – mnogi od vas  – učestvovati u radu ove konferencije. 

Ja sam neizlečivi optimista. Verujem da je Srbija društvo koje ima potencijala da se izbori za slobodne i poštene izbore i za demokratiju koja nije fasadna. Optimizam zahteva dosta rada. Sigurna sam da će nas zajednički napori na ovoj konferenciji bar za nekoliko koraka približiti cilju ka kojem je Crta usmerena. 

Još jednom, hvala vam na ovom trenutku u kojem je međunarodna konferencija „In effect, do we elect“ zvanično otvorena.