Pokrenut novi sajt sa izveštajima nezavisnih tela

Za sada su na sajtu izvestaj.rs objavljeni izveštaji Zaštitnika građana u otvorenom formatu, što znači da se vrlo jednostavno mogu analizirati i porediti. Korisnici sajta tako mogu porediti preporuke Ombudsmana po različitim oblastima u poslednje tri godine.

Tako se, na primer, može videti kako je rastao broj pritužbi građana, dok se određene preporuke Ombudsmana iz godine u godinu ponavljaju – primera radi tri godine za redom Zaštitnik građana preporučuje donošenje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kako bi svi građani imali jednak pristup pravdi.

 Isto tako, donošenje posebnog zakona radi istrage slučajeva nestalih beba, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, nalazi se među preporukama i 2013, i 2014. i 2015. godine.

Planirano je da u toku naredne godine budu objavljeni godišnji izveštaji i drugih nezavisnih državnih organa – Agencije za borbu protiv korupcije, Državne revizorske institucije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Inače, nezavisne institucije imaju ključnu ulogu za uspostavljanje vladavine prava u jednoj državi, pa je važno da javnost ima mogućnost da prati da li se i kako menjaju njihovi nalazi i preporuke. Zbog toga se izveštaji objavljuju u otvorenom formatu, jer to omogućava lakšu pretragu izveštaja, poređenje po oblastima i poređenje stanja kroz godine.