Izbore u Lučanima obeležile nepravilnosti i pritisci, apsolutnu većinu osvojila lista Aleksandar Vučić

Kvalitet izbornog procesa u Lučanima je bio veoma loš, dok atmosfera izbornog dana nije bila u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore jer su zabeleženi pritisci na birače, posmatrače, i članove biračkih odbora, ocenila je Crta posmatračka misija.

U okolnostima gde se na lokalnim izborima vodi funkcionerska kampanja, vrše pritisci na birače i beleže brojne nepravilnosti, nije omogućeno izražavanje slobodne volje građana ”, izjavio je šef Crta posmatračke misije Raša Nedeljkov.

Na lokalnim izborima u Lučanima glasalo je ukupno 11.738 birača, odnosno 71 % građana upisanih u birački spisak, što je rekordna izlaznost na lokalnim izborima u ovoj opštini od 2004. godine.

Lista Aleksandar Vučić – Zato što volimo Lučane i Dragačevo je osvojila 66,9 odsto glasova odnosno 27 mandata,  zatim sledi koalicija Savez za Srbiju – Savez za Dragačevo – Milan Radičević sa 9,7 odsto ili 4 mandata, Grupa građana „Jedan tim“ – Ivica Vukićević sa 7 odsto glasova što će im doneti 2 mandata i  Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS) – Bolja Srbija (BS) sa 5,7 % odnosno 2 mandata.

Cenzus nisu prešle liste Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS),  Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma, Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka i Milan Krkobabić – Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

 

 

 

Kada je reč o kvalitetu procesa glasanja tokom izbornog dana, veće nepravilnosti zabeležene su na 12 od ukupno 43 biračka mesta. U pitanju su nepravilnosti kao što su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih evidencija glasača na biračkim mestima. Na još 11 biračkih mesta primećene su manje nepravilnosti, kao što su nepravilno uređena biračka mesta, promotivni materijali izbornih lista u krugu manjem od 50 metara i upotreba mobilnih telefona na biračkim mestima.

Takođe, mobilni timovi Crta posmatračke misije, koji su pratili atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, u toku dana su primetili više od 200 automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica. Vozila su kružila po Dragačevu, zadržavala se u blizini skoro svih biračkih mesta a neidentifikovane osobe iz vozila komunicirale su sa biračima i članovima biračkih odbora.

Zabeleženi su i pritisci na Crtine posmatrače. Prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu Crte isečene su gume na automobilu i nepoznata lica sprečila su akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu. Izdvajamo i slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače, dok su na dva biračka mesta posmatrači Crte bili izloženi verbalnim napadima od strane članova biračkih odbora.

Da podsetimo, CRTA posmatračka misija je pratila predizbornu kampanju u sve četiri opštine – Lučanima, Kuli, Kladovu i Doljevcu. Izborna atmosfera je bila obeležena intenzivnom funkcionerskom kampanjom, koju je pratila i zloupotreba javnih resursa. Kandidovane liste se građanima nisu obraćale kroz konkretne programe i poruke. Umesto nuđenja programa od strane lokalnih izbornih lista, republički funkcioneri vodili su intenzivnu lokalnu kampanju, dok je opozicija svoje poruke svodila samo na napade na vladajuće stranke. Predizborna kampanja je bila obeležena atmosferom pritisaka i pretnji na birače i izborne aktere, koji su bili najizraženiji u Lučanima.