Zelena patrola – da se glas ekoaktivista što jače čuje

Milica Alavanja i Ruža Helać

Ako javnost za neki ekološki problem ne zna, onda on kao i da ne postoji. Ovako bi ukratko moglo da se opiše šta je misija “Zelene patrole na delu”, dokumentarnog serijala Vojvođanske zelene inicijative koja od 2010. godine pomaže ekološkim aktivistima da se čuje njihov glas. 

Emisija “Zelena patrola na delu”, osim na jutjub kanalu Vojvođanske zelene inicijative, može se pratiti na više od 50 televizija u Srbiji, među kojima je i N1, a emisija se emituje i na mađarskom jeziku na subotičkoj TV Panonn.

“Veoma je važno da javnost čuje za one koji se bore da neki ekološki problem bude rešen jer to olakšava njihovu borbu. Pogotovo u malim sredinama koje teško uspevaju da skrenu pažnju velikih medija na sebe. Neretko se dešava da pojedinci ukažu na neki problem i sami započnu borbu, ali da ih okolina podrži i pridruži im se u toj borbi tek kad dobiju medijsku vidljivost”, kaže u razgovoru za crta.rs Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative.

Pored nje, u timu „Zelene patrole na delu“ je i Milica Alavanja. Kako navode, trude se da kroz jednu emisiju mesečno predstave neke nove ljude koji su rešili da podignu svoj glas, a da kroz ostale u toku meseca prate kako teče borba onih o kojima su već snimli neku emisiju. 

“Važno je da se ne zaboravi na neki ekološki problem. Tako smo, na primer, o problemu brane na Limu izveštavali od 2011. godine kad se grupa aktivista pobunila protiv pregrađivanja reke, pa sve do 2017. kad su na kraju naterali investitora da odustane od toga“, kaže Helać.

Za ovih 12 godina tokom kojih su snimili više od 150 dokumentarnih emisija, Ruža Helać uočava da su građani svesniji ekoloških problema, da je manje straha među njima, ali da je on i dalje prisutan.

“Nama se javljaju brojni građani, neki žele da ostanu anonimni, ali se mi držimo pravila da emisije snimamo samo o onima koji su spremni da se bore, koji su spremni da javno istupe”, kaže ona.

Međutim, iako je sve više ekoloških problema i onih koji se bore protiv njih, sve je manje prostora u medijima.

“Naša emisija se 2017. godine emitovala na čak 117 televizija, ali od momenta kad je krenula i privatizacija medija koji su bili u državnom vlasništvu, taj broj se značajno smanjio. Sad je 50. Od kad su dobile nove vlasnike, te televizije više nisu bile zainteresovane”, ističe Helać.    

U okviru inicijative “Građani imaju moć”, koju Crta realizuje u saradnji sa USAID-om, snimljeno je šest epizoda “Zelenih patrola na delu” koje su se bavile korupcijom u oblasti zaštiti životne sredine. Kroz pet epizoda serijala “Parlament – Što da ne”, koji je nastao u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament, ukazivali su na nedostatak institucionalnih reakcija u zaštite životne sredine. U serijalu su se bavili i ulogom Narodne skupštine u tome, a građane i aktiviste su upoznati sa tim koji su postojeći i njima dostupnim skupštinski mehanizmi.

“S jedne strane, naše emisije sve su gledanije i vidljivije, a samim tim i ekološki problemi kojima se u njima bavimo. S druge strane, naši projekti sve ređe prolaze na konkursima državnih institucija tako da nam je podrška kroz inicijativu “Građani imaju moć” došla u pravom trenutku. Ekološkim aktivistima su svaka pomoć i podrška dobrodošli, naročito logistička. Za neke je to pravna pomoć, za neke je to pomoć da se bolje dokumentuje stanje na terenu”, navodi Helać.

Kako dodaje, važno je i da ta podrška, koliko je to moguće, što duže traje.

“Važno je aktivistima dati podršku na početku kad krenu u borbu, kad krenu u rešavanje nekog problem, ali važno je da ta podrška postoji i kasnije kako oni koji su podigli svoj glas ne bi odustali”, smatra Ruža Helać. 

Emisija “Zelena patrola na delu” do sada je dobila više nagrada za svoj rad, a bila je i kandidat za najbolji ekološki serijal na festivalu u Nju Delhiju u Indiji. Jedna od poslednjih nagrada koje su osvojili je i prvo mesto u kategoriji dokumentarni film na Internacionalnom filmskom festivalu u Pensilvaniji za koji se prijavilo oko 3.000 filmskih stvaralaca iz celog sveta. Nagradu su osvojili za dokumentarni film „NP Fruška gora – Ode naša šuma“.