Uložen novac ne daje nikome pravo da uništi životnu sredinu

Barajevo već ima jedan ekološki problem sa kojim se bori već dve godine, a iz inicijative “Eko Barajevo” upozoravaju da ako građani ne reaguju, uskoro će imati još jedan zbog kojeg će ova beogradska opština ostati bez čistog vazduha.

„Prvi problem je livnica ‘Most’ koja topi aluminijum na neadekvatan način i time zagađuje vazduh. Livnica nema dozvole za rad. To su nam potvrdili u svim institucijama, a ona i dalje radi. Uz sve to, po prostornom planu ona ne bi ni smela da se nalazi na tom mestu nedaleko od centra Barajeva”, kaže Marko Popović iz “Eko Barajevo”, čiji rad je Crta podržala u okviru inicijative “Građani imaju moć” koju sprovodi u saradnji sa USAID-om.

Koliko su ove nelegalne aktivnosti štetne po zdravlje govori i činjenica da ljudi koji žive u njenoj blizini imaju česte napade gušenja.

“Mi ćemo u saradnji sa organizacijom RERI podneti zahtev za vanredni inspekcijski nadzor. U njemu ćemo dokumentovano dokazati da ‘Most’ ne radi po zakonu i da truje građane Barajeva.”

Ipak, za građane ove beogradske opštine problemi ne prestaju.

Kako navodi Popović, drugi, možda još i veći problem je taj što je kompanija „Yunirisk“ kupila pogon nekadašnje fabrike IKL u Barajevu i sada tu planira da prerađuje 27.000 tona opasnog i neopasnog otpada na godišnjem nivou.

Da je njihov strah opravdan, kako kažu u inicijativi „Eko Barajevu“, pokazuje i to što se u „Yuniriskovoj“ analizi zaštite od požara navodi da se u vremenskom periodu od tri do pet meseci može očekivati manji požar, u periodu od nekoliko godina veći, a da neka velika katastrafa može da se desi jednom u deset godina.

„To je ista ona fabrika protiv koje su se zbog zagađenja vazduha pobunili građani Rakovice gde su prethodno imali pogon. Kad su pokušali da fabriku presele u Kovačicu, i tamo su se građani pobunili. I u Rakovici i u Kovačici opštine su stale uz svoje građane. A šta je sa Opštinom Barajevo? Da li će biti prva opština koja će tolerisati ovog zagađivača?”  

Kako objašnjava, „Yunirisk“ planira da prerađuje 306 vrsti opasnog otpada i da će za to da koristiti ogromne količine sumporne kiseline. 

“Za preradu otpada koristiće tehnologiju koja se nigde u svetu ne koristi. Ako ovo dozvolimo, vazduh će biti smrdljiv, nadraživaće respiratorne organe, pogotovo kod dece”, kaže Popović.

Neinformisanost građana vide kao najveći problem, zbog čega će od sada dva puta nedeljno organizovati ulične akcije. Cilj je, kako navode u Eko Barajevo, da svi koji žive u ovoj opštini saznaju da li je korupcija omogućila kompanijama “Yunirisk” i “Most” da rade i kakve će negativne posledice ta korupcija imati na zdravlje i bezbednost građana Barajeva.

„Naš cilj je da tu ne bude to postrojenje iz kojeg će se širiti nepodnošljiv miris i iz kojeg će se ispuštati otpadne vode u barajevsku reku. Nemamo ništa protiv da oni tu nastave da rade ono što su i do sada radili, skladištenje i tretman neopasnog materijala kao što su papir i gvožđe. To što je neko uložio novac, ne daje mu pravo da uništava životnu sredinu”, kaže Popović.