NAŠE INICIJATIVE

Smederevo – semafor kao alarm za život

U Smederevu, svake godine, zbog posledica zagađenja umru 223 osobe. Tri i po puta više nego od koronavirusa. Prema rečima građana i struke, umrlo je toliko Smederevaca zato što vlada – nečinjenje. Nijedna vlast, ni lokalna ni republička, zagađenje ne tretira kao smrtonosni problem za svoje stanovnike. I upravo na tom mestu, gde prestaje preuzimanje odgovornosti od strane donosilaca odluka, počinje delovanje građanskih aktivista.

Iako nije jedini, Železara je najveći zagađivač u Smederevu, a sa druge strane inspekcijske službe ne rade svoj posao, investitor ne poštuje zakone naše države, a lokalne vlasti samo paraviraju odluke donete na višem nivou, pez obaziranja na zdravlje i život svojih sugrađana.

U Smederevu su organizacije civilnog društva, međutim, pokazale da građani, ipak, imaju moć. Više o tome saznajte u emisiji “Semafor kao alarm za život”, koju je realizovala Audio i video produkcija JSP, u okviru inicijative „Građani imaju moć“ koju sprovode CRTA, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Partneri za demokratske promene.