Pesma koja nas opominje – Sutra mora bolje biti

Da li jedna pesma može da motiviše nekoga da u Srbiji izađe na izbore? U horu Horkestar misle da može. Tako je i nastala pesma “Sutra” koja se predstavlja na dan kad su pre tačno 21 godinu, 23. decembra 2000. održani prvi parlamentarni izbori u Srbiji nakon pada Slobodana Miloševića. Izbori su doveli do promene, a Zoran Đinđić postao je premijer prve demokratske vlade.   

Da biste postali član hora Horkestar ne morate da znate da pevate. Kako sami za sebe kažu, oni su hor i orkestar, to jest bend. Uglavnom izvode autorsku muziku, a aktivnosti su im često društveno angažovane. Ovaj hor koji spaja muziku, angažovanost i scenski nastup, nastao je pre 21. godinu iz bunta i potrebe da se skrene pažnja na različite društvene odgovornosti. 

Široj javnosti postali su poznati akcijom “Nazad” kad su 9. juna 2006. pesmu “Nazad” otpevali tu pesmu ispred nekoliko državnih institucija želeći da ukažu da od njihovog rada građani imaju više štete nego koristi, a na ruševinama u Savamali 2016. otpevali su pesmu Ay Carmela.

Sad nam skreću pažnju da je važno da ne odustanemo od glasanja na izborima.

Marija Jocić, jedna od članica hora Horkestar, kaže da su u pesmi „Sutra“ ugradili ono u šta i sami veruju.

„Pesma ima stih „Glasaćemo i ja i ti“. Ja verujem u to i ja izlazim na izbore. Ne želim da odustanem od te opcije. A za koga ću glasati, to je već moja stvar i stvar svakoga od nas. Ali prvo dolazi ta odgovornost da ja moram da izađem na izbore. Ne smemo da odustanemo od tog procesa biranja. Pesmom nismo želeli da navijao za nekoga, već da motivišemo ljude da izađu i onda da dobro promisle koji će od rednih brojeva da zaokruže“, kaže Marija Jocić koja je zajedno sa Nenadom Matekalom napisala muziku za ovu pesmu.

Autor reči je Dragan Protić Prota, jedan od osnivača umetničke grupe Škart, ali kako sam ističe, pesma je napisana nakon radionica u kojima su učestvovali članovi hora.

“Pesma kroz hor dobija jednu novu snagu. Nismo želeli da napravimo dnevno potrošni politički pamflet. Izazov je bio kako da opomenemo, a da ne navedemo nijedno ime. Kako da se bavimo politikom na nekom univerzalnijem planu, da neko ko nije ovde i danas shvati poruku, a da oni koji su tu i danas da se debelo zapitaju da li je stvarno pristao na sve to. Želja nam je da osnažimo svaki novi mali glas i svaku mogućnost promena“, kaže Protić.    

Kako je nastala pesma “Sutra”, hora Horkestar pogledajte i  u dokumentarcu koji je uradio dvojac Marka Žvaka.

Tekst pesme “Sutra”

Ovo danas nije sutra
Vidimo to svakog jutra
Ovo danas sutra nije
Postaje jučerašnjije

Sutra može biti gore
Prete nama dok su gore
Sutra mora bolje biti
Moramo se pobuniti

Sutra neće samo doći
Ni po danu, ni po noći
Sutra neće doći samo
Mi to vrlo dobro znamo

Sutra neće doći samo
Mi to vrlo dobro znamo
A ako se rasplamsamo?
A ako ih nadglasamo?

Sutra može bolje biti
Sutra može bolje biti
Sutra mora bolje biti
Glasniji smo i ja i ti

Glasniji smo i ja i ti
Glasniji smo i ja i ti
Glasaćemo i ja i ti
Sutra mora bolje biti!