Oni brane šume Fruške gore

„Drveće nema ruke da se brani, ni noge da bježi“ napisao je Rambo Amadeus na svojoj fejsbuk stranici i pozvao ljude da potpišu peticiju kojom je pokret “Odbranimo šume Fruške gore” zatražio da se zaustavi seča drveća u najstarijem nacionalnom parku u Srbiji. 

Peticiju „Šume šume – Sačuvajmo šume Fruške gore“ potpisalo je 12.969 građana i predata je nadležnom ministarstvu avgusta 2020.

Zahvaljujući jednoj sociološkinji, jednom penzioneru, arhitektici, programeru, budućem biologu, inženjeru poljoprivrede, ekonomisti… nelegalna seča šuma i nemar nadležnih prema Fruškoj gori, začinjeni korupcijom i klijentelizmom, postali su nacionalna tema.

Pored pomenute peticije, pokret “Odbranimo šume Fruške gore” je u protekle dve godine organizovao nekoliko protesta, podnosio brojne prijave zbog nelegalne seče, a podrška za njihovu borbu stigla je i od muzičara i pesnika Darka Rundeka.  

Kako je izgledala ova borba za odbranu javnog interesa i ko su oni koji su odlučili da ne zatvore oči pred uništavanjem onoga što pripada svim građanima, pročitajte u studiji slučaja „Odbranimo šume Fruške gore“.  Kompletnu studiju slučaja možete da preuzmete ovde.

Odbranimo šume brošura GIM

 

Ova studija slučaja je kreirana u sklopu inicijative „Građani imaju moć“ koju zajednički sprovode organizacije Crta, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Partneri Srbija uz podršku USAID-a.