Novosađani – telohranitelji javnog interesa

Na Divčibarama je trenutno graditeljski bum. Privatnom inicijativom se značajno investira u izgradnju, pre svega hotela i apartmanskih objekata, postoji veliko interesovanje za kupovinu apartmana te cene nekretnina rastu.

Novi Sad će, prema najavama gradskih vlasti, dobiti još jedan most, čija je izgradnja poverena, kome drugom, do kineskoj kompaniji CRBC. Novosađani strahuju da je ovo tek prvi korak do, za sad stopiranog, projekta „Novi Sad na vodi“.

Strah je, tvrde stručnjaci, opravdan, jer su u vojvođanskoj prestonici čak i reke, plavne šume i oblasti pod zaštićena prirodna područja postali – građevinsko zemljište, a što dovodi do mogućnosti velikog broja zloupotreba, mahinacija i korupcije.

U zarobljenoj državi, gde su slabe institucije, procedure se lako prekrajaju, a pojedinačni interesi postaju prioritet.

Više o takozvanom investitorskom urbanizmu, koji je poguban za građane i gradove, saznajte u emisiji „Telohranitelji javnog interesa“, koju je realizovala Audio i video produkcija JSP, u okviru inicijative „Građani imaju moć“, koju sprovode CRTA, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Partneri za demokratske promene.