Linglong – fabrika za kršenje zakona

Ko od marta 2019. godine nije išao u Zrenjanin iz pravca Beograda, kad prođe Ečku dočekaće ga iznenađenje i zapitaće se “Šta je ovo?”. Duž puta s desne strane uzdižu se kranovi i proteže ograda gradilišta buduće fabrike guma “Linglong”. Toliko je veliko da vam je potrebno bar dva minuta automobilom da ga prođete.

To je samo ono što se vidi s puta. Da bi ste stekli potpunu sliku o veličini gradilišta potrebno je ili da skrenete sa glavnog puta ili da to vidite iz vazduha. Buduća fabrika pneumatika gradi se na 96 hektara zemljišta, što je više od 100 fudbalskih terena.

Upravo davanje tog zemljišta kineskom investitoru bez nadoknade samo je jedan od primera kršenja zakona i procedura u ovom slučaju koji je najavljen kao najveća investicija u Vojvodini od koje će korist imati cela Srbija.

Kršenje velikog broja propisa, zloupotreba javnih ovlašćenja, ignorisanje građanskih prava i do sada neviđena popustljivost javnih vlasti prema stranom investitoru, analizirani su u studiji „O tempora, o mores – Studija slučaja izgradnje fabrike guma u Zrenjaninu“ čiji je autor organizacija RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu).

U studiji navode da državna pomoć kompaniji “Linglong International Europe” nije dodeljena u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći i Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći. Takođe, prekršeni su Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu.

Građani Zrenjanina i celokupna javnost u Srbiji i dalje su uskraćeni za saznanja o tome kako će ova fabrika guma uticati na životnu sredinu, pogotovo jer se u blizini nalazi Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

RERI je još jula 2020. godine podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu protiv odgovornih u “Linglongu” zbog građenja bez građevinske dozvole.

Isto je pre nekoliko dana učinio i zrenjaninski „Građanski preokret“. Protiv odgovornog lica investitora „Linglong“ i odgovornog lica izvođača radova podnete su krivične prijave zbog izvršenog krivičnog dela građenja bez građevinske dozvole.

Prijava je podneta nakon što je građevinski inspektor Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj utvrdio da je kineska kompanija “Linglong” na svom gradilištu fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu gradila osam objekata na preko 47 hiljada kvadratnih metara bez građevinske dozvole.

Kompletnu studiju „O tempora, o mores – Studija slučaja izgradnje fabrike guma u Zrenjaninu #2“ možete preuzeti i na ovom linku.

Linglong brošura

Ova studija slučaja je kreirana u sklopu inicijative „Građani imaju moć“ koju zajednički sprovode organizacije Crta, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Partneri Srbija uz podršku USAID-a.