Kako se spasavaju reke Kraljeva

Pred koncert podrške borcima za očuvanje reka na području Kraljeva, čuveni muzičar i pesnik Darko Rundek rekao je: “OK, ovih deset izgrađenih mini hidroelektrane neka još malo rade, ali više niti jedna da bude izgrađena.”

Inicijative Pravo na vodu, Sačuvajmo planinske reke Kraljeva i Sačuvajmo Studenicu već dugo se bore protiv gradnje mini hidroelektrana na planinskim rekama. Od planirane 52, do sada je izgrađeno deset. I tih deset pokazale su kako stvari izgledaju u praski. 

“To su razarajuće posledice po životnu sredinu, zarad malog procenta struje koje te mini hidroelektrane proizvode”, kaže Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu, čiji rad je podržala Crta u okviru inicijative “Građani imaju moć“ koju sprovodi u saradnji sa USAID-om.        

Zato će ove tri organizacije u sredu gradonačelniku Kraljeva, gradskom veću i gradskoj skupštini predati zahtev da se usvoji moratorijum na gradnju mini hidroelektrana. Traže od Grada Kraljeva da se obaveže da će prestati da izdaje dozvole za njihovu gradnju, kao i da se u novom prostornom planu koji se trenutno izrađuje izbrišu sve lokacije predviđene za mini hidroelektrane. U praksi, to bi značilo zabranu njihove gradnje.   

Bojana Minović iz Sačuvajmo planinske reke Kraljeva kaže da se stiče utisak da kraljevačka lokalna vlast ne podržava zaštitu prirode. Jednom je već bilo predloženo da se ovakav moratorijum usvoji, ali kod odbornika to nije prošlo.

„Mnogi od nas su bili zatečeni sa izgradnjama mini hidroelektrana. Nismo bili svesni šta to znači u praksi. U početku smo i imali neke kontakte sa predstavnicima grada, ali smo vrlo brzo uvideli da tu nema volje“, navodi Minović. 

A kako sve to izgleda na terenu? 

“Ono što smo mogli da vidim jeste da se cevi za vodozahvat stavljaju u korita reka što je zabranjeno. Dešava se da zato što nema dovoljno vode da se korito reke izmesti kako bi se napravio veći pad. Reke ostaju bez vode, presuše. Tako se sve one uništavaju, a značajne su za očuvanje prirode i biodiverziteta”, objašnjava Živković.

Do sada su podneli krivične prijave protiv dva investitora zbog uništavanja prirode. Minović kaže da će nastaviti da prikupljaju dokaze. 

„Pravda mora da bude zadovoljena jer je mnogo štete napravljeno. Mi moramo da nastavimo da se borimo da oslobodimo reke i da sprečimo da neke druge budu zarobljene.“  

Kako kažu, nastaviće da informišu i angažuju građane kako bi se izvršio pritisak na gradsku vlast i kako bi moratorijum bio usvojen. Do sada su organizovali brojne tribine, izložbe, ulične akcije, a svakako jedan od najvećih događaja bio je koncert Darka Rundeka koji je zajedno s njima i posetio neke od uništenih reka.

Veruju da će, uz pomoć građana, nakon Pirota i Stare planine, Arilja, Brusa, Ćićevca i Kraljevo biti upisano u mapu mesta u kojima je zabranjena gradnja mini hidroelektrana.