Kad aktivisti pobeđuju moćnike na sudu

FOTO: Kamerades/Marko Risović

Sportskim žargonom rečeno, aktivistkinja Dragana Arsić trenutno vodi 3:0 protiv moćnika u dobijenim sudskim procesima. Na adresu članice Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” u proteklih nešto više od godinu dana stiglo je pet SLAPP (zlonamernih) tužbi koje su sve češći oblik pritisaka na one koji ukazuju na korupciju i bore se za javni interes.

“Svakako da sve to nije prijatno. I ne mogu da kažem da nije bilo trenutaka kad se nisam zapitala da li sva ta borba za očuvanje Fruške gore ima smisla. Ali ljubav prema prirodi, taj dobar osećaj da se vi borite za javni interes, da ne radite nešto samo za sebe već i druge, to je nešto što mene pokreće”, kaže Arsić.

Kako je i sama jednom na fejsbuk stranici pokreta napisala: “Zanimljiv je život ekološke aktivistkinje u Srbiji. Malo malo pa u sud, ali i u policiju.” U proteklih godinu dana imala je više od 20 ročišta i dva razgovora u policijskoj stanici. Iako je cilj ovakvih tužbi da se aktivisti zaplaše i nateraju da odustanu od borbe, to se nije desilo. 

“Možda smo samo malo usporili aktivnosti na terenu, ali smo se zato više okrenuli institucionalnoj borbi za zaštitu Fruške gore, najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji”, ističe Arsić.

 

Tužbe zbog protesta

 

Sve ove tužbe podneo je bračni par Sanja i Nebojša Petrić, suvlasnici preduzeća “Promist” i “Galens”, za koje se u javnosti navodi da su bliski vladajućoj stranci. Kako je pisao 021.rs, parcele na Kestenu koje su restitucijom vraćene Eparhiji sremskoj dospele su u ruke Sanje Petrić tako što su razmenjene za zemljište u Beočinu.

Tužbe su usledile nakon što je Pokret “Odbranimo šume Fruške gore” organizovao protest na brdu Kesten protiv, kako Arsić navodi, uzurpacije dela nacionalnog parka i ograđivanja dela koji nije bio u njihovom vlasništvu.

Do sada je sud utvrdio kao neosnovan tužbeni zahtev Sanje Petrić protiv aktivista Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i „Fruškaća“, među kojima je i Dragana, zbog kretanja preko njenih parcela na brdu Kesten na Fruškoj gori tokom protesta u oktobru 2021. godine.   

Presudom je ukazano da vlasnik parcele ne može ograničiti pristup Nacionalnom parku, već da to može učiniti samo upravljač, odnosno Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“.

Takođe sud je odbacio tužbeni zahtev Nebojše Petrića protiv Arsić kojim je od nje traženo 800.000 dinara za povredu ugleda i časti i nanošenja teške duševne boli. Uz sve to, Sanja Petrić je odustala od privatne krivične tužbe protiv nje u kojoj je tražila kaznu zatvora od godinu dana. 

Za preostale dve tužbe čeka se prvostepena presuda.

 

Javnost štiti aktiviste, ali i dobar advokat

 

Na pitanje, šta je najvažnije za aktiviste kad se nađu na “udaru” SLAPP tužbi, Dragana Arsić navodi da su to podrška i dobar advokat.

“Pre svega podrška porodice i saboraca. Zatim podrška drugih organizacija civilnog društva i medija. I takođe, da imate dobrog advokata koji će razumeti to što vi radite”, navodi Arsić koja je pravnu podršku dobila kroz Crtinu inicijativu “Građani imaju moć”.

Uz ove tri pobede, Dragana Arsić zabeležila je još jednu. Ovaj put ona je bila ta koje je morala da podnese tužbu kako bi dokazala da su neki mediji objavili laži o njoj. 

Duže od dve godine trajala je ta borba, a krajem 2022. godine doneta je pravnosnažna presuda. 

Sve je počelo u avgustu 2020. kad je portal Prismotra, koji više ne postoji, objavio neistine o njoj i to u trenutku kad Pokret kreće u institucionalnu borbu protiv uzurpacija i nezakonitih radnji na lokalitetu Kesten na Fruškoj gori. 

Tekst sa portala posle su preneli još neki mediji među kojima i RTV Pančevo, protiv kojeg je Arsić podnela tužbu zbog objavljivanja neistinitih i uvredljivih informacija.

“Nedavno sam razgovarala sa aktivistkinjama iz Bosne i Hercegovine koje su se našle u sličnoj situaciji kao ja. Moj savet im je bio da sačuvaju pribranost, da budu racionalne, da angažuju advokata jer same ne mogu. I da ne odustaju i da što više alarmiraju javnost. Jer javnost je jako važna. I, naravno, da se ne uplaše”, kaže Dragana Arsić.