Da svaki građanin ima moć

Pre tačno 20 godina, predstavljajući program prve demokratske vlade, Zoran Đinđić je rekao u Narodnoj skupštini:

„Građani su bili spremni i danas su spremni da ovu zemlju učine uspešnom, bogatom i srećnom. Ono što je nedostajalo svih ovih godina bila je jasna politička volja da se to učini i jasna strategija i plan puta kako da se to učini.“

Danas kao ne samo da nema političke volje, već se čini da se među građanima raširila apatija i osećaj da su nemoćni, stav da ni pojedinačno ni zajedno ništa ne mogu da promene.

Ipak ima onih građana koji su spremni, što pokazuju sve brojnije pojedinačne građanske akcije širom Srbije. Spremni su da se aktiviraju kad ih nešto ugrožava, spremni da ustanu da pomognu kad je neko drugi ugrožen ali i kada je javni interes narušen.

I zato je važno podržati i širiti glas o onima koji ne ćute kada je javni interes ugrožen i svojim radom pokazuju da građani ipak imaju moć, o pojedincima koji su svojim hrabrim glasom branili sebe, druge, čast svoje profesije.

Ubuduće, na sajtu Crte, objavljivaćemo priče o svim tim ljudima koji ne okreću glavu pred problemina, preprekama, koji se bore za javni interes i da mesto gde žive učine uspešnim, bogatijim i srećnijim.

O svim onima koji mogu da podstaknu i druge koji su posumnjali u sebe, u svoju moć, u to da li ima nade.

Jer država i vlast su servis građana; nisu građani servis njima.

„Ako uvažavamo narod u Srbiji, ako uvažavamo građane, onda moramo da im priznamo pravo da jedan nemali deo odluka o svom životu i oni donose.“ – Zoran Đinđić, janaur 2001.