NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Kako snimak nije dovoljan dokaz izborne nepravilnosti?

Više javno tužilaštvo u Beogradu obavestilo je Crtu da je odbacilo krivičnu prijavu koju je podnela protiv više NN lica zbog grubih nepravilnosti tokom parlamentarnih i lokalnih izbora 2020. godine na jednom biračkom mestu u Ubu. Međutim, Crta je od tužilaštva dobila samo šturo obaveštenje, ali ne i rešenje o odbacivanju krivične prijave u kojem se nalazi obrazloženje, pa je ostalo nejasno iz kojih razloga je odbačena.

Agencija utvrdila: Vesić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije

Gotovo godinu dana nakon što je Crta podnela prijavu protiv Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda i člana SNS-a, zbog funkcionerske kampanje, Agencija za sprečavanje korupcije donela je konačnu odluku kojom je utvrdila je da je Vesić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije i izrekla mu opomenu. U obaveštenju koje je Crta, kao podnosilac prijave dobila, navodi se da je Agencija utvrdila da je Vesić, kao zamenik gradonačelnika grada Beograda, postupio suprotno odredbama Zakona kojima se javnim funkcionerima zabranjuje da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka.

Zašto su nam potrebni pošteni i slobodni izbori

Crta je krajem prošle godine predstavila pet ključnih promena koje je neophodno preduzeti kako bi izbori u Srbiji postali suštinski, a ne samo formalno, demokratski. Povodom početka međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornog procesa, Crta će na svom sajtu naredih dana objaviti intervjue sa stručnjacima naše organizacije kroz koje ćemo predstaviti ovih pet preoporuka za koje verujemo da bi doprinele održavanju poštenih i slobodnih izbora u Srbiji.