NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Analiza sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora

Sporazum o unapređenju uslova za sprovođenje izbora (Sporazum) i prateći zaključak, nastao kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je vođen pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine (bez posredovanja Evropskog parlamenta), predviđa značajne promene u izbornom procesu, koje bi uticale na skoro sve aspekte izbora, i to samo tri meseca pre početka izborne kampanje za najavljene redovne predsedničke i beogradske izbore i vanredne parlamentarne izbore 2022. godine.

Sporazum o unapređenju izbornih uslova ne rešava ključne probleme

Sporazum o unapređenju izbornih uslova koji je rezultat međustranačkog dijaloga bez posredovanja Evropskog parlamenta ima malo potencijala da poboljša kvalitet izbornog procesa. Pojedina rešenja koja bi mogla da doprinesu boljim izbornim uslovima su vrlo ograničenog dometa, dok izuzetno zabrinjava kompleksnost predloženih izmena celokupnog izbornog procesa, ali i pojedinih mera koje mogu da umanje dostignute standarde i da ugroze javni interes.

Kako snimak nije dovoljan dokaz izborne nepravilnosti?

Više javno tužilaštvo u Beogradu obavestilo je Crtu da je odbacilo krivičnu prijavu koju je podnela protiv više NN lica zbog grubih nepravilnosti tokom parlamentarnih i lokalnih izbora 2020. godine na jednom biračkom mestu u Ubu. Međutim, Crta je od tužilaštva dobila samo šturo obaveštenje, ali ne i rešenje o odbacivanju krivične prijave u kojem se nalazi obrazloženje, pa je ostalo nejasno iz kojih razloga je odbačena.