NAŠE INICIJATIVE

Vlada, Krizni štab i RIK da se hitno izjasne da li postoje epidemiološki uslovi za održavanje ponovljenih izbora

--- / 29.06.2020.

Posmatračka misija Crte uputila je danas poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno, odnosno već danas nedvosmisleno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora 1. jula 2020. s obzirom na porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana. 

Utisak Nedelje: Nedeljkov, Georgiev i Stojanović

-- / 26.06.2020.

Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crta, gostujući u emisiji „Utisak Nedelje“ komentarisao je nepravilnosti tokom izbora koje je Crta prijavila i istakao je da su neoravilnosti utvrđene na 8 do 10 odsto biračkih mesta, kao i da su se dešavale tokom čitavog dana i to na teritoriji cele Srbije.

Sloboda izbora u senci izlaznosti

Vujo Ilić / 25.06.2020.

Podaci pokazuju ne samo da nije bilo neobjašnjivog “skoka” izlaznosti u poslednjim satima, već je u ovom periodu izlaznost bila niža nego obično. Na prvi pogled deluje intuitivno da se ovo može povezati sa manjom izlaznošću u Beogradu i drugim gradskim sredinama, u kojima birači obično na birališta idu kasnije u toku dana, a ovaj put nisu izašli na izbore.

Vujo
Ilić

Sloboda izbora u senci izlaznosti

--- / 25.06.2020.

Podaci pokazuju ne samo da nije bilo neobjašnjivog “skoka” izlaznosti u poslednjim satima, već je u ovom periodu izlaznost bila niža nego obično. Na prvi pogled deluje intuitivno da se ovo može povezati sa manjom izlaznošću u Beogradu i drugim gradskim sredinama, u kojima birači obično na birališta idu kasnije u toku dana, a ovaj put nisu izašli na izbore.

Gosti N1: Nemamo minimum demokratije, izborni proces ne čini samo izborni dan

- / 23.06.2020.

Raša Nedeljkov, šef Crta posmatračke misije u emisiji „Tema jutra“, predstavio je kako je tekao proces pristizanja podataka koje su prikupljali Crtini posmatrači na terenu tokom izbornog dana širom Srbije i ističe da je Crta izašla sa podacima kada je bila sigurna u njih.

Minimalni standardi ispunjeni, demokratija ugrožena

--- / 22.06.2020.

Parlamentarni izbori 2020. su po kvalitetu i izbornog dana i, u još većoj meri, celokupnog izbornog procesa najlošiji izbori koje je Crta do sada posmatrala – zaključak je Posmatračke misije Crte, koja je izborni dan posmatrala na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 500 biračkih mesta, koji omogućava izveštavanje o poštovanju zakona na svim biračkim mestima.

Izlaznost na parlamentarnim izborima između 48 i 49 odsto, manje nego 2016.godine

--- / 21.06.2020.

Uzimajući u obzir da se kvalitet izbornog procesa na izborni dan još procenjuje i na osnovu trenutnog obrađenog uzorka od 87 odsto, posmatračka misije Crte zaključuje da su cenzus nedvosmisleno prešle samo tri liste: Aleksandar Vučić – Za našu decu sa preko 58 odsto osvojenih glasova, koalicija Socijalistička partija Srbija – Jedinstvena Srbija između 9 i 11 odsto i lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju između 3,5 i 4,5 odsto. 

Do 19 časova nepravilnosti na 5 odsto biračkih mesta

--- / 21.06.2020.

Do 19 časova na 5 odsto biračkih mesta zabeležene su nepravilnosti što je više nego na parlamentarnim izborima 2016. godine kao i predsedničkim 2017. godine, saopštila je posmatračka misija Crte.  

Do 19 časova na glasanje izašlo 45,5 odsto građana

--- / 21.06.2020.

Na parlamentarnim izborima do 19 časova na glasanje izašlo je ukupno 45,5 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je posmatračka misije Crte. Statistička greška  iznosi  +/- 1,1 odsto. 

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.