NAŠE INICIJATIVE

Civilno društvo i mediji neće odustati od borbe za demokratsku i slobodnu Srbiju

/ 28.07.2020.

Mediji i organizacije civilnog društva zahtevaju od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka.

Poziv za podnošenje predloga projekata u okviru inicijative “Građani imaju moć”

/ 26.07.2020.

Građani imaju moć je zajednička inicijativa koju, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sprovode CRTA, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Partneri za demokratske promene Srbija i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Inicijativa Građani imaju moć usmerena je na osnaživanje lokalnih nosilaca promena (organizacija civilnog društva, građana, aktivista, novinara) da zahtevaju odgovornost u radu institucija i donosilaca odluka i aktivno učestvuju i pokreću inicijative usmerene na borbu protiv korupcije i unapređenje odgovornosti u svojim lokalnim zajednicama. 

Podrška civilnog društva inicijativi „Ujedinjeni protiv Kovida“

/ 23.07.2020.

Crta se pridružuje pozivu organizacija RERI i Yucom i daju punu podršku inicijativi „Ujedinjeni protiv Kovida“ i pravu zdravstvenih radnika da slobodno iznose svoje mišljenje. 

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu regionalnog izveštaja na temu Digitalne agende

/ 20.07.2020.

U okviru inicijative Increasing civic engagement in the Digital Agenda (ICEDA), Crta raspisuje poziv za angažovanje eksperta za izradu regionalnog izveštaja na temu Digitalne agende.

A11 i Crta traže javnu preporuku Zaštitnika građana za smenu direktora policije

/ 16.07.2020.

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijlana prava i Crta zajednički su podneli inicijativu Zaštitniku građana da uputi javnu preporuku za razrešenje direktora policije Vladimira Rebića, zbog odgovornosti koju njegova funkcija podrazumeva za nezakonitu i neosnovanu upotrebu sile policijskih službenika prema građanima koji su učestvovali na protestima.

Znaj svoja prava

/ 15.07.2020.

U ovom tekstu koji predstavlja informativni priručnik, možete pronaći koja su sve to vaša prava prilikom legitimisanja, saslušanja, privođenja, pretresa automobila ili stana i u drugim situacijama.

Tražimo ostavku direktora Policije

/ 13.07.2020.

Direktor Policije Vladimir Rebić mora da podnese ostavku iz profesionalnih i moralnih razloga jer, je policija prekomerno koristila silu, što je dokumentovano desetinama video snimaka i fotografija, takođe lagao je javnost, negirajući da je bilo policijske brutalnosti i preterane upotrebe suzavca, koja može da bude posebno opasna u uslovima epidemije korona virusa.

Vladimir Rebić da podnese neopozivu ostavku

/ 08.07.2020.

Zahtevamo neopozivu ostavku direktora policije Vladimira Rebića zbog (ne)postupanja policijskih snaga tokom protesta građana u Beogradu 7. jula i u noći između 7. i 8. jula 2020.

Zbog epidemiološke situacije Crta neće posmatrati ponovljene izbore 1. jula

--- / 30.06.2020.

Posmatračka misija Crte donela je odluku da zbog trenutne epidemiološke situacije ne posmatra ponavljanje glasanja na 234 biračka mesta.  S obzirom da kao posmatračka misija imamo odgovornost prema velikom broju građana, članova naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima a imajući u vidu porast broja zaraženih koji se evidentira…

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.