NAŠE INICIJATIVE

Kako da saznam ko je sve prijavljen na mojoj adresi?

/ 29.03.2022.

Pojava da pozivi za glasanje stižu i osobama za koje građani tvrde da ne žive na adresi na koju je poziv upućen, dešava se pred poslednjih nekoliko izbora. Građani imaju pravo da od MUP-a traže imena osoba koje su prijavljene na adresi njihovog stanovanja. Koja je procedura? Zahtev da se dobije informacija ko je sve…

Šta je važeći, a šta nevažeći glasački listić?

- / 28.03.2022.

Česta dilema među biračima jeste šta je važeći, a šta nevažeći glasački listić i kako se pravilno zaukružuju kandidati, odnosno izborne liste i šta da rade ako slučno zaokruži broj onih za koje nisu želeli da glasaju. Pred biračima je više mogućnosti kako mogu da ispune glasački listić, a šta je šta je važiće, a šta nevažeći određeno je Zakonom o izboru narodnih poslanika i precizirano Priručnikom o radu biračkih odbora Republičke izborne komisije i više je mogućnosti pred biračima.  

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pod hitno da razjasni situaciju sa pozivima za glasanje

/ 27.03.2022.

Povodom javnih objava i poziva građana da na njihove adrese stižu pozivi za glasanje za predstojeće izbore za nepoznate ili preminule osobe, Posmatračka misija Crte zahteva od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da pod hitno razjasni ove slučajeve kako bi se sprečilo dodatno urušavanje poverenja građana u izborni proces.

Tri hiljade posmatrača Crte pratiće izborni dan

- / 25.03.2022.

Crta je oformila do sada najveću posmatračku misiju koja će oceniti kvalitet procesa glasanja na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima 3. aprila. Izbore će posmatrati više od 3 hiljade posmatrača, duplo više nego na izborima 2020. godine, obučenih po najvišim međunarodnim standardima. Crta će izveštavati o republičkim (predsedničkim i parlamentarnim) i beogradskim izborima, na osnovu…

Zahtevamo krivično gonjenje zbog falsifikovanja potpisa

- / 24.03.2022.

S obzirom na saopštenje opštine Novi Beograd, kojim se ukazuje na falsifikovanje izjava podrške građana listi „Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin“, Posmatračka misija Crte zahteva hitnu reakciju organa krivičnog gonjenja, u cilju utvrđivanje istine i privođenja pravdi odgovornih za potencijalnu izbornu prevaru.  Ukoliko je zaista došlo do kršenja zakona, navedeni slučaj…

Pritisci na ranjive grupe i drugi vidovi izborne korupcije intenzivirani u izbornoj kampanji

/ 23.03.2022.

Građani iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva i zaposleni u javnom sektoru svakodnevno su i u kontinuitetu izloženi pritiscima da osiguraju ili pruže podršku političkoj stranci – pokazuju rezultati posmatranja prvog dela izborne kampanje Posmatračke misije Crte. Nalazi govore i da je praksa protivzakonitog uticaja na volju birača prisutna i van predizbornog perioda, ali je izraženija tokom kampanje.

Preliminarni izveštaj dugoročnih posmatrača: Pritisci i izborna korupcija istrajniji od izborne kampanje 15. februar – 4. mart 2022.

/ 23.03.2022.

Građani iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva i zaposleni u javnom sektoru, svakodnevno i u kontinuitetu su izloženi pritiscima da osiguraju ili pruže podršku političkoj stranci. Ovo su pokazali rezultati posmatranja prvog dela izborne kampanje Posmatračke misije Crte. Nalazi govore i da je praksa protivzakonitog uticaja na volju birača prisutna i van predizbornog perioda, ali je…

Redosled kandidata i lista na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima

- / 22.03.2022.

Republička izborna komisija utvrdila je zbirnu izbornu listu kandidata za narodne poslanike i kandidata za predsednika, Gradska izborna komisija za odbornike Skupštine grada Beograda za izbore koji se odražvaju 3. aprila.

Ako vam je uskraćeno biračko pravo na dan glasanja, kome da se žalite?

- / 21.03.2022.

Promenama seta izbornih zakona iz januara 2022. godine promenjene su procedura kao i prava birači kad mogu da zatraže poništavanje rezultata glasanja.  Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, ta mogućnost biračima je sužena i sada će moći da zatraže poništavanje glasanja na biračkom mestu na kojem su glasali samo ako je lično njima uskraćeno biračko…

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.