NAŠE INICIJATIVE

Do 11 časova na glasanje izašlo 14 odsto birača

--- / 21.06.2020.

Na parlamentarnim izborima do 11 časova na glasanje je izašlo ukupno  14,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je Crta posmatračka misija. Statistička greška je iznosila  +/-0,5 odsto. Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta. 

Do 10 časova na glasanje izašlo 9,1 odsto birača

--- / 21.06.2020.

Do 10 časova na glasanje za narodne poslanike Republike Srbije je izašlo ukupno 9,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je posmatračka misije Crte.  Statistička greška  iznosi  +/- 0,3 odsto.  To je na nivou izlaznosti za parlamentarne izbore 2016. godine.

Do 9 časova na glasanje izašlo 5,4 odsto birača

--- / 21.06.2020.

Na parlamentarnim izborima do 9 časova na glasanje je izašlo ukupno 5,4 odsto birača. Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta.

Da li je fantom glasao umesto vas?

- / 20.06.2020.

Zakonom je predviđen način kako da proverite da li je neko zloupotrebio to što vi niste iskoristili svoje biračko pravo, odnosno glasao umesto vas. Potrebno je da Republičkoj izbornoj komisiji podnesete zahtev (lično, poštom ili putem veb stranice RIK-a)

Finiš kampanje na nejasnoj granici između države i partija

--- / 18.06.2020.

Tri završne nedelje predizborne kampanje protekle su u znaku dodatne relativizacije podele između državnih i partijskih poslova i interesa, kao i pojačanih sumnji na zloupotrebu javnih resursa – konstatuje se u preliminarnom izveštaju Posmatračke misije Crte za period od 24. maja do 14. juna 2020.  

Izbori 2020 – Izveštaj dugoročnih posmatrača za period 25.maj-14.jun

-- / 18.06.2020.

Drugi preliminarni izveštaj posmatračke misije Crta odnosi se na period od 25. maja do 14. juna, uoči proglašenja izborne tišine pred opšte i lokalne izbore zakazane za 21. jun 2020. godine. Tokom ovog perioda zabeležen je različit učinak institucija zaduženih za sprovođenje izbora. Rad Republičke izborne komisije ulavnom se odvijao u skladu sa nadležnostima i postojećim pravnim okvirom, uz pojačanu edukativno-informativnu aktivnost u odnosu na prethodne godine. Proces kandidovanja listi obeležen je sumnjama u pogledu zakonitosti procesa sakupljanja potpisa podrške birača. Preliminarni podaci o broju birača upisanih u jedinstveni birački spisak ukazuju da je došlo do najvećeg smanjenja u poslednjih nekoliko decenija. Netransparentnost ovih procesa izaziva sumnje u kompetitivni karakter izbora, kao i konačnu procenu izlaznosti na izborni dan.

Sa maskama i rukavicama na birališta u nedelju 

- / 16.06.2020.

S obzirom da je pandemija korona virusa još aktuelna, verovatno ste se pitali kako će se organizovati glasanje u nedelju 21. juna – koje mere će biti preduzete.

Više od 1700 obučenih posmatrača Crte pratiće izborni dan 21. juna

--- / 14.06.2020.

Posmatračka misija Crte završila je regrutaciju i obuku više od 1700 posmatrača koji će na izborni dan, 21. juna, biti raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta. Posmatranje izbornog procesa na ovakvom uzorku omogućiće Crti izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji. 

Dimitrijević: Deo godine obeležen rečju „dijalog“, ali ta reč stalno kasni

-- / 11.06.2020.

„Negde je utisak iz ovih ranih dana 2020. godine da nam nekako ta reč stalno kasni i izmiče i kad stigne, deluje da je došla prekasno. Problem je generalno da dijaloga jako dugo nije bilo“, ocenjuje Pavle Dimitrijević za televiziju N1. Dimitrijević objašnjava da je dijalog bio zaista bitna faza u celom procesu i da…

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.