NAŠE INICIJATIVE

Jedinstveni izborni zakon korak ka kvalitetnijem izbornom procesu

--- / 02.10.2020.

Uz ocenu da je ovogodišnji izborni proces bio najlošiji od svih izbornih procesa koje je Posmatračka misije Crte do sada posmatrala, Crta pored novog seta izbornih preporuka, predlaže raspravu i  hitnu izradu i usvajanje Jedinstvenog izbornog zakona, koji bi bio korak ka kvalitetnijem izbornom procesu.

Parlamentarni izbori 2020 – Završni izveštaj sa preporukama

-- / 02.10.2020.

Uzimajući u obzir celokupan izborni proces, od momenta raspisivanja izbora, do izbornog dana i nakon izbornog dana do proglašenja konačnih izbornih rezultata, Posmatračka misija Crte ocenjuje da je ovo bio najlošiji od svih izbornih procesa koje je do sada posmatrala, i iako su izbori u celini ispunili minimalne demokratske standarde, oni će imati negativne posledice po kvalitet demokratije u Srbiji. I pored činjenice da su izbori sprovedeni u skladu sa zakonom i da nije bilo zakonskih ograničenja za političke aktere da se predstave i komuniciraju sa javnošću, birači su ostali uskraćeni za ravnomerno i objektivno informisanje o izbornoj ponudi. Umesto obezbeđivanja široke participacije dijalogom, pribeglo se stvaranju prividnog pluralizma, dok su klijentelističke prakse, pritisci i zastrašivanja, nastavljeni iz prethodnih izbornih ciklusa, dodatno umanjili slobodu izbora.

Poziv za dostavljanje ponuda za pružanje PR podrške organizacijama civilnog društva

/ 01.10.2020.

Crta u okviru “Programa razvojne komunikacijske podrške za organizacije civilnog društva”, koji podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj (Sida),  raspisuje poziv za dostavljanje ponuda za pružanje sveobuhvatne PR podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji. 

Novi Istinomer dodatak za brzo prepoznavanje neistina u izjavama političara 

/ 28.09.2020.

Kako bi čitaocima najposećenijih informativnih portala u Srbiji omogućio da lakše prepoznaju neistine i zloupotrebe činjenica u izjavama političara i javnih funkcionera, Istinomer je unapredio svoju ekstenziju za internet pretraživače “Proveri me”. Uz instaliranje ekstenzije Proveri me, čitaocima će sada izjave koje je Istinomer ocenio kao (ne)istinite biti vidno vizuelno obeležene i to na sedam informativnih portala.

Požuri polako do efikasne javne uprave

Miša Bojović / 18.09.2020.

Kvalitet usluga koje javna uprava pruža građanima, nije zadovoljavajući. Sudeći po broju zaposlenih (oko 600 hiljada) ljudskog kapaciteta ne manjka, štaviše ima ga previše. A ko su službenici koji u našem interesu i za naš novac samo delimično i u sporom ritmu sprovode reforme na koje se Srbija obavezala na svom putu ka Evropskoj uniji a od kojih mi,…

Miša
Bojović

Mediji u skladu sa partijskim kriterijumima

Vladana Jaraković / 17.09.2020.

Poštovanje evropskih vrednosti u oblasti ljudskih prava Srbija nije prihvatila tek kandidaturom za članstvo u Evropskoj uniji, već mnogo ranije, između ostalog i članstvom u Savetu Evrope čije institucije slobodu izražavanja prepoznaju kao jednu od „suštinskih osnova demokratskog društva i jedan od osnovnih uslova za njegov napredak i razvoj svakog pojedinca.” Slobodni mediji uslov su…

Vladana
Jaraković

Pseudodemokratski izbori

Vujo Ilić / 16.09.2020.

Kako opisati nedavno održane izbore? Minimalni standardi su ispunjeni, izborni zakoni su pred same izbore menjani pod geslom „unapređenja izbornih uslova,” ali su uglavnom poštovani. Ipak, izbori nisu osnažili, već dodatno urušili demokratiju, cinici bi rekli „operacija uspela, pacijent umro,” i ne bi mnogo pogrešili. Stanje demokratije u Srbiji se naravno ne može svesti samo…

Vujo
Ilić

Demokratija i evropske vrednosti u krizi

/ 15.09.2020.

Srbija stoji u mestu ili nazaduje u ispunjavanju političkih kriterijuma u procesu evropskih integracija u oblasti izbora, medija, borbe protiv korupcije, pravosuđa i reforme javne uprave što upućuje da su demokratija i evropske vrednosti u krizi, zaključak je onlajn debate “Spore pruge Srbije: Gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU?”, koju je organizovala Crta povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije.

Ima li demokratije za ponavljače? 

Vukosava Crnjanski / 15.09.2020.

Mi smo društvo koje nema iskustvo života u demokratiji. Moj utisak je, ipak, da smo doskora bili društvo koje je opredeljeno da uspostavi demokratiju. Danas više nisam sigurna u to. To je svakako problem, u kojem ja vidim i šansu – da se vratimo na osnove, na objašnjavanje elementarnih pojmova koji jesu ili nisu svojstveni demokratiji, pa da se onda prebrajamo ko je za.

Vukosava
Crnjanski

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.