NAŠE INICIJATIVE

Tražimo pojačanje: Konkurs za finansijskog menadžera / finansijsku menadžerku

/ 30.01.2020.

Organizacija civilnog društva CRTA zapošljava Finansijskog menadžera /Finansijsku menadžerku, za finansijsko upravljanje projektima organizacija civilnog društva.

REM bez sluha za sugestije iz javne rasprave

/ 23.01.2020.

Na osnovu Predloga pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje, koji je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) usvojilo 20. januara, Crta sa žaljenjem konstatuje da REM očigledno nema nameru da vrši svoju zakonsku ulogu i štiti javni interes u izbornom procesu.

Izbori bi mogli produbiti političku krizu

/ 16.01.2020.

„Zabrinuti smo da bi predstojeći izbori mogli da prodube krizu demokratije u Srbiji. Strahujemo da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put političkih promena i da bi još veći konflikti mogli da ugroze političku stabilnost u Srbiji i regionu“, rekla je danas u Parizu Vukosava Crnjanski, direktorka Crte, tokom obraćanja Odboru za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Premijerka Brnabić i ministar Đorđević u funkcionerskoj kampanji

/ 27.12.2019.

Agenciji za borbu protiv korupcije Crta je podnela prijave protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, i Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zbog kršenja zakonskih odredbi o sprečavanju zloupotrebe javnih resursa u cilju promocije političke partije.

Unapređenje upravljačkih kapaciteta menadžmenta srednjeg nivoa: Poziv i uslovi za konkurisanje

/ 27.12.2019.

U cilju jačanja i razvoja kako individualnih timova tako i organizacije u celini, Crta poziva zainteresovane konsultante sa iskustvom u razvoju upravljačkih kapaciteta organizacija civilnog društva da se prijave i pruže podršku jačanju veština članova menadžmenta srednjeg nivoa, pre svega u oblasti donošenja odluka, facilitacije i upravljanja znanjem, davanju povratne informacije, upravljanja odnosima u timu kroz obuke i mentorstvo.

“Inspiring Girls” kampanja ohrabrila sedmakinje iz Beograda

/ 25.12.2019.

Učenice 7. razreda OŠ “Narodni heroj Siniša Nikolajević” u Beogradu saznale su više o mogućnostima i izazovima koji ih očekuju ako razmišljaju o karijeri u svetu biznisa, zahvaljujući događaju “Devojčice imaju reč”, ogranizovanom u sklopu globalne kampanje “Inspiring Girls”, koju u Srbiji sprovodi Crta.

Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepoverenja u institucije

/ 24.12.2019.

Značajno je porastao broj građana Srbije koji ne bi prijavili korupciju zbog straha od posledica i nepoverenja u nadležne institucije – pokazuju rezultati opsežnog istraživanja „Javno mnjenje i korupcija“, koje je u novembru 2019. sprovela Crta. Iako ogromna većina, odnosno 97,5 odsto ispitanika smatra da je korupcija štetna za društvo, tek nešto više od 69…

Nedovoljna primena preporuka međunarodnih i domaćih posmatrača izbora

/ 20.12.2019.

Crta pozdravlja odluku Misije OEBS/ODIHR za procenu potreba da toj međunarodnoj organizaciji  preporuči kompletno posmatranje predstojećih izbora u Srbiji.

Krivična prijava zbog hakerskog napada na sajt Istinomera  

/ 17.12.2019.

Redakcijia Istinomera podnela je danas krivičnu prijavu protiv NN lica Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije zbog DDOS napada koji je na sajt Istinomera izvršen 16. decembra 2019.

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.