Interes političkih aktera u prvom planu

Vukosava Crnjanski

Slobodan pojedinac i slobodno društvo su preduslov za stvaranje blagostanja i stav da u bedi nema slobodnih izbora je zamena teze i neodgovoran odnos i prema izbornom procesu i prema ozbiljnom problemu siromaštva u Srbiji.

Opširnije +

Informacije od javnog značaja – priča o jednoj revoluciji

Pavle Dimitrijević

I tako je pravo na slobodan pristup informacijama zaživelo u Srbiji. Traje i širi se. Zašto? Između ostalog i zbog toga što je institucija Poverenika radila ono što je u Srbiji najveća retkost – svoj posao. I to u okviru zakona,  redovno i stalno. 

Opširnije +

Dezinformisanje i lažne vesti kao nova normalnost: izazov za Zapadni Balkan

Tara Tepavac

Informacije u medijima i članci u kojima nije naveden izvor, ili koji sadrže citate neimenovanih izvora su naročito opasni kada se tiču tema u vezi sa politikom ili međunarodnim odnosima.

Opširnije +

Fasada demokratije

Bojan Lazić

Mislim da nema boljeg primera za ono što pravnici i politikolozi zovu “fasadna demokratija” od Srbije. Najjednostavnije objašnjeno, to je kada formalno postoje sve demokratske tekovine – podela vlasti, izbori, civilno društvo, a zapravo, u praksi, imate apsolutno gaženje svega toga.

Opširnije +

Posmatrač izbora u zimskom periodu

Zoran Filipović

Ionako će se naći već neko da nam pobedonosno saopšti konačne rezultate izbora - verovatno isti onaj koji je upregao golemu mašineriju da razvozi, nagradi ili zaplaši projektovani procenat glasača, i to lično i personalno, baš onako što i voli.

Opširnije +

Šta sam tražio na izborima u Lučanima?

Mirko Popović

Dok sam u Grabu stajao pored puta pitala me je fina mlada osoba, inače članica biračkog odbora, kako li ja vaspitavam svoju decu? Vaspitavam ih tako da budu slobodni ljudi. I da ljude dele na poštene i nepoštene, na dobre i loše, a ne na osnovu podatka o boravištu upisanom u ličnoj karti.

Opširnije +