Ko ima poverenje u Poverenika?

Pavle Dimitrijević

Prevedeno na jednostavniji jezik – ono što je važno a tajno, odlukom političkih elita postaje još tajnije. A organi koji su dužni da plate novčane kazne, jednostavno to ne rade i to u sve većem broju. Da li neko može da ih natera da to urade?

Opširnije +

Čuvari demokratije na delu – stvarno i moguće

Pavle Dimitrijević

Sa demokratijom jednostavno, nema igre, nema „izvrdavanja“pravila. Zbog toga u ozbiljnim demokratijama hiljade ljudi rade na kontroli onih koji sprovode demokratiju. Jer je život isuviše vredan da bi bio prepušten savesti političara i javnih funkcionera. I moć i pare „ljude kvare“ isuviše puta smo imali prilike da se uverimo u to.

Opširnije +

Demagogija bez uslovnog otpusta

Raša Nedeljkov

Demagogija nije rezervisana samo za neka društva. Naše je u toj disciplini šampionsko. Najsvežiji primer je uvođenje doživotne kazne bez uslovnog otpusta. Ovaj slučaj čini školski primer demagogije i populizma, sa svim potrebnim elementima, od političkog interesa, igranja emocijama, za(b)luđivanja građana, do ignorisanja stručnjaka i satanizovanja neistomišljenika.

Opširnije +

(Ne)moguća misija: Može u Evropu, ali na srpski način

Raša Nedeljkov

Deluje da u Srbiji, zapravo, skoro niko ne želi u EU. Najmanju želju pokazuju oni koji imaju izvršnu moć - političari. Upravo oni su najodgovorniji da, u ime građana, sprovode politiku za koju su dobili podršku na slobodnim i fer izborima.

Opširnije +

Dijalog za budućnost

Bojana Džulović

Da li možete da zamislite grupu mladih ljudi, potpuno različitih ideologija, uverenja i vrednosnih stavova kako sede u jednoj prostoriji i argumentovano debatuju na različite teme? Na prvi mah ovo u Srbiji danas deluje nemoguće.

Opširnije +

(Ne)moguća misija: Glasam za program, ne za jednu crvenu

Raša Nedeljkov

Da bismo se borili protiv korupcije, potrebno je i da slobodan građanin u slobodnoj zemlji nije zastrašen. Slobodan građanin, je u takvim okolnostima, slobodan da bira i slobodan da svaki pokušaj ugrožavanja sopstvene slobode prijavi nadležnim institucijama.

Opširnije +