NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

U izveštavanju o stranim akterima mediji naklonjeniji Rusiji i Kini, nego EU i Americi

Evropska unija, Amerika, Rusija i Kina u domaćim medijima u 2020. godini su uglavnom spominjane u neutralnom tonalitetu ali je primetno da su objave sa pozitivnim tonalitetom predominatno bile rezervisane za Rusiju i Kinu, a one sa negativnim za EU i Ameriku.  Predstavljanje aktera u pozitivnom ili negativnom tonalitetu može imati više uticaja na kreiranje javnog mnjenja i narativa u odnosu na izveštavanje u neutralnom tonu

Svaki Nišlija je Gerilac

Kad gradski i opštinski šalteri i servisi ne rade kako treba, a često je tako, tu nastupa “Urbana gerila Niš”. Već nekoliko godina unazad dokazuju da se i kroz kreativne akcije može pokazati da građani imaju moć da nešto promene i nateraju niške funkcionere da reše problem.

Ćurčić: Država ne shvata da socijalna pravda nije trošak

„Osnovni problem ove države i društva je u tome što na ostvarivanje socijalnih prava gledaju kao na trošak, a ne na način da se pomogne ljudima da izađu iz siromaštva“, kaže u razgovoru za Crtu Danilo Ćurčić, programski koordinator organizacije A11 – inicijative za ekonomska i socijalna prava, povodom 20. februara Svetskog dana socijalne pravde. Kako navodi, već godinama unazad se gotovo ništa ne menja. Podaci govore da je u Srbiji svaki četvrti stanovnik u riziku od siromaštva, 350.000 građana radi za minimalac, a oko 110.000 prima socijalnu pomoć od 8.626 dinara.

Građani konačno moraju uzeti stvari u svoje ruke 

Kad živite u gradu u kojem se 20. januara “proslavilo” 17. godina od kada je rešenjem sanitarnog inspektora naloženo da se voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu proglasi zabranjenom za piće i za pripremu hrane, onda se postavlja pitanje kako motivisati građane i uveriti ih u to da imaju moć da nešto promene.  U zrenjaninskoj organizaciji “Građanski preokret” kažu da to nije lako, ali da ne odustaju.

Usvajanje predloga autentičnog tumačenja pojma javni funkcioner otvorilo bi prostor za legalizovanje zloupotrebe javne funkcije

Ukoliko sutra poslanici u Narodnoj skupštini usvoje predloženo tumačenje pojma “javni funkcioner”, biće smanjen krug funkcionera na koje će se odnositi Zakon o sprečavanju korupcije, a time i otvoren prostor za širenje korupcije. Takvo rešenje doprinelo bi i daljem urušavanju kvaliteta izbora, zato što za značajan broj funkcionera više neće biti prepreka da zloupotrebljavaju javnu funkciju u izbornoj kampanji pošto Agencija za sprečavanje korupcije neće moći da postupa protiv njih.

Odbranimo Teslu – komšijska solidarnost koja je uzdrmala Pančevo

Od viber poruke do nagrade „Pokretač promena“. Ovako bi se ukratko mogao opisati razvojni put grupe Pančevaca okupljenih u neformalno udruženje građana „Odbranimo Teslu“. U jeku pandemije korona virusa, saznali su za plan grada da se na zelenim površinama u njihovom naselju Tesla zidaju nove zgrade i to prvi put još od 1985. godine. Plan je bio i da se poseče drvored platana star pola veka.