NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Gradski štab za vanredne situacije u Boru protivustavno i protivzakonito ograničava ljudska prava

Organizacije civilnog društva pozivaju gradski štab za vanredne situacije u Boru da povuče donete naredbe kojima se ograničavaju ljudska prava. Gradski štab za vanredne situacije u Boru je 6. aprila usvojio 11 naredbi kojima se uvode, između ostalog, i mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava, iako ni Ustavom ni zakonima Srbije nisu predviđena takva ovlašćenja gradskih štabova.

Nagrada za inovativnost za aplikaciju “Proveri me”

Istinomer  je, zahvaljujući aplikaciji “Proveri me”, među dobitnicima nagrade za inovacije u oblasti fektčekinga koju dodeljuje Facebook Journalism Project i Globalna mreža fektčekera (IFCN). “Proveri me” funkcioniše kao ekstenzija za internet pretraživače koja omogućava čitaocima informativnih portala da jednim klikom pošalju izjave političara na proveru. 

Slabi efekti reforme javne uprave

I dalje preglomazna, i dalje nedovoljno efikasna – u najkraćem, to je ocena koju je administracija u Srbiji dobila u Izveštaju o stanju reforme javne uprave, koji je sačinila Crta u sklopu regionalnog projekta „Zapadni Balkan u procesu pristupanja EU: ispunjavanje političkih kriterijuma“.

Stav Olivere Zekić može se tumačiti kao poziv na medijsku pristrasnost

Tvrdnje Olivere Zekić, članice Saveta REM-a, iznesene u njenom intervjuu Večernjim novostima, da televizije s nacionalnom frekvencijom „nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota“ zbunjujuće su za javnost i mogu se tumačiti kao nedopustivo mešanje u uređivačku politiku medija, kao i ugrožavanje interesa javnosti da bude što sveobuhvatnije obaveštena o izbornom procesu.

Ima li reda u skupštinskom dnevnom redu?

Crtina inicijativa Otvoreni parlament načelno pozdravlja presedan koji je napravljen usvajanjem dva predloga za izmene zakona koje je podnela narodna poslanica Gordana Čomić, ali istovremeno postavlja pitanje zašto nisu barem razmatrani i ostali predlozi za izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, koji su došli iz redova opozicije.