NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Novi Istinomer dodatak za brzo prepoznavanje neistina u izjavama političara 

Kako bi čitaocima najposećenijih informativnih portala u Srbiji omogućio da lakše prepoznaju neistine i zloupotrebe činjenica u izjavama političara i javnih funkcionera, Istinomer je unapredio svoju ekstenziju za internet pretraživače “Proveri me”. Uz instaliranje ekstenzije Proveri me, čitaocima će sada izjave koje je Istinomer ocenio kao (ne)istinite biti vidno vizuelno obeležene i to na sedam informativnih portala.

Demokratija i evropske vrednosti u krizi

Srbija stoji u mestu ili nazaduje u ispunjavanju političkih kriterijuma u procesu evropskih integracija u oblasti izbora, medija, borbe protiv korupcije, pravosuđa i reforme javne uprave što upućuje da su demokratija i evropske vrednosti u krizi, zaključak je onlajn debate “Spore pruge Srbije: Gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU?”, koju je organizovala Crta povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije.

Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

Otvoreni parlament podseća da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine pri samom isteku zakonskog roka, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo. Podsećamo da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrđivanja mandata narodnih poslanika.

Poziv za podnošenje predloga projekata – Grantovi za organizacije civilnog društva

 Poziv za podnošenje predloga projekata – Grantovi za organizacije civilnog društva ICEDA vas sa zadovoljstvom obaveštava o otvaranju poziva za podnošenje predloga projekata organizacija civilnog društva za promociju Digitalne agende kroz prvi ciklus ciklusa malih grantova LOT 1: Dodeljivanje sredstava za osnivanje i funkcionisanje centara za podršku e-upravi, dodeljivanje 15 malih grantova OCD iz Albanije,…

Zaborav u službi neodgovornosti

Mesec dana od izbijanja protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije čini se da je zaborav već progutao prizore policijske brutalnosti, kao i pitanja o odgovornosti – individualnoj i institucionalnoj. Zahtev Crte da direktor Policije Vladimir Rebić podnese ostavku kao čin moralne i profesionalne odgovornosti nije urodio plodom, kao ni inicijativa koju su A11 i…

Finansijski um, aktivističko srce

Ako, kao i mi, verujete u vrednosti demokratije i imate volje da se borite za vladavinu prava, odgovorne institucije i slobodne i poštene izbore, a posedujete neophodne kvalifikacije i stručna znanja iz oblasti finansija, bićete dobrodošli novi članovi finansijskog tima Crte, na pozicijama finansijski/a menadžer/ka i finansijski/a asistent/kinja.