NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Tražimo ostavku direktora Policije

Direktor Policije Vladimir Rebić mora da podnese ostavku iz profesionalnih i moralnih razloga jer, je policija prekomerno koristila silu, što je dokumentovano desetinama video snimaka i fotografija, takođe lagao je javnost, negirajući da je bilo policijske brutalnosti i preterane upotrebe suzavca, koja može da bude posebno opasna u uslovima epidemije korona virusa.

Zbog epidemiološke situacije Crta neće posmatrati ponovljene izbore 1. jula

Posmatračka misija Crte donela je odluku da zbog trenutne epidemiološke situacije ne posmatra ponavljanje glasanja na 234 biračka mesta.  S obzirom da kao posmatračka misija imamo odgovornost prema velikom broju građana, članova naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima a imajući u vidu porast broja zaraženih koji se evidentira…

Vlada, Krizni štab i RIK da se hitno izjasne da li postoje epidemiološki uslovi za održavanje ponovljenih izbora

Posmatračka misija Crte uputila je danas poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno, odnosno već danas nedvosmisleno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora 1. jula 2020. s obzirom na porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana. 

Sloboda izbora u senci izlaznosti

Podaci pokazuju ne samo da nije bilo neobjašnjivog “skoka” izlaznosti u poslednjim satima, već je u ovom periodu izlaznost bila niža nego obično. Na prvi pogled deluje intuitivno da se ovo može povezati sa manjom izlaznošću u Beogradu i drugim gradskim sredinama, u kojima birači obično na birališta idu kasnije u toku dana, a ovaj put nisu izašli na izbore.

Minimalni standardi ispunjeni, demokratija ugrožena

Parlamentarni izbori 2020. su po kvalitetu i izbornog dana i, u još većoj meri, celokupnog izbornog procesa najlošiji izbori koje je Crta do sada posmatrala – zaključak je Posmatračke misije Crte, koja je izborni dan posmatrala na reprezentativnom i slučajnom uzorku od 500 biračkih mesta, koji omogućava izveštavanje o poštovanju zakona na svim biračkim mestima.

Izlaznost na parlamentarnim izborima između 48 i 49 odsto, manje nego 2016.godine

Uzimajući u obzir da se kvalitet izbornog procesa na izborni dan još procenjuje i na osnovu trenutnog obrađenog uzorka od 87 odsto, posmatračka misije Crte zaključuje da su cenzus nedvosmisleno prešle samo tri liste: Aleksandar Vučić – Za našu decu sa preko 58 odsto osvojenih glasova, koalicija Socijalistička partija Srbija – Jedinstvena Srbija između 9 i 11 odsto i lista Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju između 3,5 i 4,5 odsto.