NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Srbija se ne može više smatrati demokratskim društvom

Iako Srbija poseduje formalne karakteristike demokratije, ona to tokom protekle decenije u praksi prestaje da bude i danas ne ispunjava uslove da bude ocenjena kao demokratsko društvo zaključak je studije “Podrivanje demokratije – procesi i institucije u Srbiji od 2010. do 2020. godine” koju je Crta danas predstavila na konferenciji povodom Međunarodnog dana demokratije. 

Istraživanje: Mišljenje građana Srbije o korupciji

Građani Srbije smatraju da je korupcija učestala pojava u našem društvu i institucijama, a u kojoj meri je ona zastupljena najviše zavisi od toga da li su građanima bliže stranke u vlasti ili naginju partijama u opoziciji, zaključak je javnomjenskog istraživanja “Mišljenje građana Srbije o korupciji” koje je sprovela Crta krajem aprila 2021. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku (bez KiM).

Ponoviti javnu raspravu o nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Organizacije civilnog društva ukazuju da se Nacrtom Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ugrožava neposredno učešće građana u donošenju odluka i umanjuje dostignuti nivo ljudskih prava i sloboda. Problematične odredbe obuhvataju one koje se odnose na trajanje referenduma, njegovu punovažnost, uslove za glasanje i utvrđivanje rezultata tokom epidemije, vremensku obaveznost referendumske odluke, sprovođenje i finansiranje referendumskih aktivnosti kao i zaštitu prava građana pred organima za sprovođenje izbora i sudovima.

Poziv za podnošenje predloga projekata: “Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava”

Ukoliko imate lokalni problem za čije rešenje se zalažete; shvatate da se tim problemom ne bave donosioci odluka, ignorišu ga ili negiraju; mislite da je tema važna, ali da građani ne znaju kako da je pokrenu – pozivamo vas da: vi podstaknete građane da reaguju, pokažete im kako da dođu do tačnih informacija, da traže podatke, pokrenu peticiju, obrate se svojim izabranim predstavnicima;

TV dnevnici očišćeni od političkog pluralizma

Izrazito neravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije glavni je nalaz Crtine jednogodišnje postizborne analize sadržaja centralnih dnevnika televizija s nacionalnom pokrivenošću: RTS, Pink, Prva, Happy i B92. Od jula 2020. do kraja juna 2021. godine, predstavnici vladajuće većine zauzeli su čak 93 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima, dok su predstavnici opozicije bili predstavljeni u preostalih 7 odsto minutaže.

Inicijativa “Građani imaju moć” – Poziv za podnošenje predloga projekata

O Programu podrške Građani imaju moć je zajednička inicijativa koju, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sprovode CRTA, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Partneri za demokratske promene Srbija i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Inicijativa Građani imaju moć usmerena je na osnaživanje lokalnih nosilaca promena (organizacija civilnog društva, građana, aktivista, novinara) da zahtevaju odgovornost…

Peta generacija akademaca uspešno završila Akademiju demokratije

Polaznici pete generacije Akademije demokratije, jednogodišnjeg neformalnog obrazovnog programa koji organizuje Crta uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, danas su uspešno završili ovogodišnji ciklus edukacije. Ukupno 22 alumnista, koji su ove godine pohađali Akademiju demokratije, u proteklih devet meseci kroz onlajn panele i razgovore sa stručnjacima različitih oblasti sticali su znanja o aktivizmu, ujedno usavršavajući…

Kako snimak nije dovoljan dokaz izborne nepravilnosti?

Više javno tužilaštvo u Beogradu obavestilo je Crtu da je odbacilo krivičnu prijavu koju je podnela protiv više NN lica zbog grubih nepravilnosti tokom parlamentarnih i lokalnih izbora 2020. godine na jednom biračkom mestu u Ubu. Međutim, Crta je od tužilaštva dobila samo šturo obaveštenje, ali ne i rešenje o odbacivanju krivične prijave u kojem se nalazi obrazloženje, pa je ostalo nejasno iz kojih razloga je odbačena.