NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Izveštaj Posmatračke misije Crte o posmatranju referenduma o izmeni Ustava

Referendum je organizovan u kratkim rokovima, uz izmene zakona o njegovom sprovođenju svega nekoliko dana pre njegovog raspisivanja, što nije u skladu s međunarodnim demokratskim standardima. Period referendumske kampanje obeležile su rastuće društveno-političke tenzije, kao i činjenica da je referendum organizovan u osvit redovnih predsedničkih i beogradskih, i vanrednih parlamentarnih izbora najavljenih za 3. april…

Izlaznost na referendumu 29,6 odsto, građani glasali “za” ustavne izmene

Na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, “za” potvrđivanje Akta o izmenama Ustava Republike Srbije glasalo je 57,4 odsto građana koji su izašli na referendum, dok je “protiv” glasalo 41,6 odsto, saopštila je Posmatračka misija Crte.  Statistička greška sa intervalom poverenja od 95%  iznosi  +/- 2,4 odsto. Nevažećih listića je bilo 1 odsto.

Nedovoljna pripremljenost organa za sprovođenje glasanja

Posmatračka misija Crta ocenjuje da je u prvom delu dana bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta (na 8% glasačkihmesta) i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta (6%). Na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30% – prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.