NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Institucijama se ne veruje

Na današnji dan pre 20 godina Zoran Đinđić, predstavio je građanima i poslanicima program Vlade u Narodnoj skupštini. Izdvajamo delove ekspozea premijera Zorana Đinđića kako bi svako ko ih pročita, zastao na momenat, razmislio i sebi iskreno odgovorio u kakvom društvu želi da živi.  Na strani demokratije ili ne?

Otvoreni parlament zahteva povlačenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz skupštinske procedure

Otvoreni parlament zahteva povlačenje predloga Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz procedure jer preti da postane još jedno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, umesto instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, vladavinu prava i poverenje građana.  Ukoliko ovakav tekst Kodeksa bude usvojen, on neće poslužiti borbi protiv korupcije i zaštiti javnog interesa.

Izbori su iza ugla – Hitno pokrenuti javni razgovor u potrazi za konsenzusom

Srbija nije preskočila lestvicu za poštene i slobodne izbore i zato je neophodno odmah pokrenuti javni dijalog i preduzeti korake koji će u praksi omogućiti građanima da ostvare svoje pravo na poštene i slobodne izbore – zaključak je međunarodne konferencije o uslovima za poštene i slobodne izbore ”Izbori su iza ugla – šta da se radi”. Crta je organizovala ovu konferenciju u okviru obeležavanja 30 godina od prvih višestranačkih izbora, a manje od godinu i po dana do redovnih predsedničkih, beogradskih i najavljenih vanrednih parlamentarnih izbora. 

Parlament Srbije krije ime kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Otvoreni parlament skreće pažnju javnosti da Narodna skupština Republike Srbije, tihim sazivanjem sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, bez otkrivanja imena kandidata, planira da u ponedeljak, 23. novembra, utvrdi predlog za novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Sudeći po agendi predstojeće sednice koja je objavljena na sajtu Skupštine, pred Odborom će se, na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa, naći samo jedno ime.

Obraćanje programskog direktora Crte o stanju demokratije i ishodu parlamentarnih izbora pred Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju

Na sastanku Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju o postizbornom pejzažu u Srbiji, održanom 4. novembra 2020. godine, programski direktor Crte i šef Posmatračke misije Crte istakao je da atmosfera nakon izbora u Srbiji ne ohrabruje ako govorimo o demokratiji, zatim da brojne izborne nepravilnosti, iako podrobno dokumentovane od strane domaćih posmatrača, i istaknute u novim izveštajima OEBS/ODIHR-a i Evropske komisije, vladajuća koalicija zapostavlja, odbija, čak i opisuje kao površne i bez jake argumentacij.