NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Parlament Srbije krije ime kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Otvoreni parlament skreće pažnju javnosti da Narodna skupština Republike Srbije, tihim sazivanjem sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, bez otkrivanja imena kandidata, planira da u ponedeljak, 23. novembra, utvrdi predlog za novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Sudeći po agendi predstojeće sednice koja je objavljena na sajtu Skupštine, pred Odborom će se, na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa, naći samo jedno ime.

Obraćanje programskog direktora Crte o stanju demokratije i ishodu parlamentarnih izbora pred Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju

Na sastanku Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju o postizbornom pejzažu u Srbiji, održanom 4. novembra 2020. godine, programski direktor Crte i šef Posmatračke misije Crte istakao je da atmosfera nakon izbora u Srbiji ne ohrabruje ako govorimo o demokratiji, zatim da brojne izborne nepravilnosti, iako podrobno dokumentovane od strane domaćih posmatrača, i istaknute u novim izveštajima OEBS/ODIHR-a i Evropske komisije, vladajuća koalicija zapostavlja, odbija, čak i opisuje kao površne i bez jake argumentacij.