NAŠE INICIJATIVE

Aktuelnosti

Raša Nedeljkov: Funkcionerska kampanja odlika Srbije, za dve nedelje 250 događaja

Raša Nedeljkov, šef Crta posmatračke misije, za N1 govori o situaciji tokom vanrednog stanja gde je ustanovljeno da su korišćeni položaji najviših činovnika za organizovanje skupova, koji bi, da je u toku kampanja, podsećali na fenomen funkcionerske kampanje. Ističe da je Crta za dve nedelje nastavka kampanje izbrojala 250 događaja koji svedoče da funkcioneri koriste funkciju da promovišu svoju partiju.

Nedeljkov (CRTA): Umesto da štiti javni interes, REM tendenciozno iskrivljuje stvarnu sliku medija u Srbiji

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost ocenjuje da je izveštaj REM-a prema kome je tokom ukupno 20 dana predizborne kampanje u martu i maju, Savez za Srbiju imao više vremena u medijima od Srpske napredne stranke, apsurdan i da iskrivljuje stvarnu sliku medija u Srbiji. Tome je dodatno doprinela činjenica da je REM izjednačio sekunde na televizijama sa nacionalnom frekvencijom sa onim koje se emituju na kablu, kaže za Insajder programski direktor CRTE Raša Nedeljkov. 

U vanrednom stanju vlast apsolutno dominantna na televizijama s nacionalnom pokrivenošću

Pripadnici vladajuće većine dominirali su u sadržaju programa televizija s nacionalnom pokrivenošću, zauzevši 91 odsto vremena posvećenog političkim akterima u proširenom udarnom vremenu (prime time) na: RTS 1, Prva, Pink, Happy i B92 – pokazuju nalazi monitoringa medija koji je sprovela Crta u periodu od uvođenja vanrednog stanja, 15. marta, do njegovog ukidanja 6. maja. 

Crta nastavila posmatranje izbornog procesa na terenu

Posmatračka misija Crte nastavila je praćenje kvaliteta izbornog procesa nakon ukidanja vanrednog stanja i zvaničnog nastavka izbornog procesa. Tim od 120 dugoročnih posmatrača, obučenih po najvišim međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora, rasproređen je širom zemlje. Posmatrači prate sve aspekte izbornog procesa: atmosferu u kojoj se kampanja odvija, načine na koje izborni akteri komuniciraju…

Gradski štab za vanredne situacije u Boru protivustavno i protivzakonito ograničava ljudska prava

Organizacije civilnog društva pozivaju gradski štab za vanredne situacije u Boru da povuče donete naredbe kojima se ograničavaju ljudska prava. Gradski štab za vanredne situacije u Boru je 6. aprila usvojio 11 naredbi kojima se uvode, između ostalog, i mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava, iako ni Ustavom ni zakonima Srbije nisu predviđena takva ovlašćenja gradskih štabova.