REM bez sluha za sugestije iz javne rasprave

23.01.2020.

Na osnovu Predloga pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje, koji je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) usvojilo 20. januara, Crta sa žaljenjem konstatuje da REM očigledno nema nameru da vrši svoju zakonsku ulogu i štiti javni interes u izbornom procesu. Usvojeni Predlog pravilnika nije obuhvatio nijednu suštinsku sugestiju učesnika u javnoj raspravi koja je vođena krajem prošle godine.  

Opširnije +

Izbori bi mogli produbiti političku krizu

16.01.2020.

„Zabrinuti smo da bi predstojeći izbori mogli da prodube krizu demokratije u Srbiji. Strahujemo da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put političkih promena i da bi još veći konflikti mogli da ugroze političku stabilnost u Srbiji i regionu“, rekla je danas u Parizu Vukosava Crnjanski, direktorka Crte, tokom obraćanja Odboru za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Opširnije +

Premijerka Brnabić i ministar Đorđević u funkcionerskoj kampanji

27.12.2019.

Agenciji za borbu protiv korupcije Crta je podnela prijave protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, i Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zbog kršenja zakonskih odredbi o sprečavanju zloupotrebe javnih resursa u cilju promocije političke partije.

Opširnije +

Unapređenje upravljačkih kapaciteta menadžmenta srednjeg nivoa: Poziv i uslovi za konkurisanje

27.12.2019.

U cilju jačanja i razvoja kako individualnih timova tako i organizacije u celini, Crta poziva zainteresovane konsultante sa iskustvom u razvoju upravljačkih kapaciteta organizacija civilnog društva da se prijave i pruže podršku jačanju veština članova menadžmenta srednjeg nivoa, pre svega u oblasti donošenja odluka, facilitacije i upravljanja znanjem, davanju povratne informacije, upravljanja odnosima u timu kroz obuke i mentorstvo.

Opširnije +

Laž godine - Veće plate medicinskih sestara

27.12.2019.

Tokom 2019. godine tim Istinomera je u kategoriji „Istinitosti” ocenio ukupno 73 izjave javnih funkcionera, od čega je 40 izjava ocenjeno „neistinom”, dok su ocenu „kratke noge” odnele 23 izjave.

Opširnije +

“Inspiring Girls” kampanja ohrabrila sedmakinje iz Beograda

25.12.2019.

Učenice 7. razreda OŠ “Narodni heroj Siniša Nikolajević” u Beogradu saznale su više o mogućnostima i izazovima koji ih očekuju ako razmišljaju o karijeri u svetu biznisa, zahvaljujući događaju “Devojčice imaju reč”, ogranizovanom u sklopu globalne kampanje “Inspiring Girls”, koju u Srbiji sprovodi Crta.

Opširnije +

Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepoverenja u institucije

24.12.2019.

Značajno je porastao broj građana Srbije koji ne bi prijavili korupciju zbog straha od posledica i nepoverenja u nadležne institucije – pokazuju rezultati opsežnog istraživanja „Javno mnjenje i korupcija“, koje je u novembru 2019. sprovela Crta.

Opširnije +

Nedovoljna primena preporuka međunarodnih i domaćih posmatrača izbora

20.12.2019.

Crta pozdravlja odluku Misije OEBS/ODIHR za procenu potreba da toj međunarodnoj organizaciji  preporuči kompletno posmatranje predstojećih izbora u Srbiji.

Opširnije +