Laž veća od decenije

5.12.2019.

Dan uoči zatvaranja glasanja, tj. juče, pretrpeli smo hakerski napad usled kojeg se nekih 10.000 glasova, koliko je skupljeno za nedelju dana, tokom nekoliko časova pretvorilo u 350.000 “glasova“. Izvinjavamo vam se, dragi čitaoci, posebno vama koji ste učestvovali u našoj anketi. Iako formalno nećemo proglasiti Laž decenije, verujemo da je i vama i nama jasno ko najviše laže i lažira.

Opširnije +

Crta predlaže amandmane kojima bi se onemogućila funkcionerska kampanja

29.11.2019.

U cilju suštinskog unapređenja izbornih uslova, a pre svega onemogućavanja funkcionerske kampanje, pravni tim Crte sačinio je set amandmana na predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, koji su upravo u skupštinskoj proceduri. Amandmani su danas upućeni svim poslanicama i poslanicima Narodne skupštine, uz poziv da njihovim usvajanjem doprinesu stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore.

Opširnije +

Usvojen budžet za 2020: Korak na dugom putu do suštinske budžetske kontrole

28.11.2019.

U ime Crtine inicijative Otvoreni parlament pozitivno ocenjujemo to što je predlog Zakona o budžetu podnet parlamentu u zakonom predviđenom roku, kao i to što je obezbeđeno razumno vreme za raspravu u plenumu, u skladu s procedurama previđenim zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine.

Opširnije +

Deset godina Istinomera

27.11.2019.

Jubileji su, po pravilu, prilika za nabrajanje napora i uspeha. Za ponos i samohvalu. U duhu misije Istinomera da brani istinu, glavna poruka kampanje kojom obeležavamo 10. rođendan nije egzaltirana. Naprotiv, kažemo: 10 godina igramo za tim istine. Laž i dalje vodi. 

Opširnije +

Dijalogom kreirati vladavinu prava

19.11.2019.

„Jedino zajedničkim dijalogom koji će nam pomoći pri definisanju želja i pravca u kome želimo da napredujemo, možemo dostići vladavinu prava u kojoj će se prava građana poštovati, a zakoni sprovoditi“, zaključak je panel diskusije „Rasprava o vladavini (bez) prava“ koju su organizovale Crta i Politikon Mreža.

Opširnije +

Poziv organizacijama civilnog društva za podnošenje predloga projekata u okviru inicijative „Građani na straži“

19.11.2019.

Građani na straži je zajednička inicijativa koju CRTA i Nacionalna koalicija za decentralizaciju – NKD sprovode uz podršku Evropske unije. Cilj ove inicijative je da doprinese većem učešću građana u izbornim procesima, koje predstavlja jednu od pretpostavki kvaliteta i stabilnosti demokratskih procesa.

Opširnije +

Zahtevamo da Igor Mirović odgovara za zloupotrebu javnih resursa

18.10.2019.

Pozivamo nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv Igora Mirovića, predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine, koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

Opširnije +

Crta podnosi krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Vladi AP Vojvodine

14.10.2019.

Zbog sumnje na zloupotrebu javnih resursa u političke svrhe, Crta će podneti još jednu krivičnu prijavu pošto je ustanovila da je među više od 200 vozila, registrovanih izvan Lučana, koja su primećena na dan održavanja lokalnih izbora u toj opštini, 16. decembra 2018, bila i škoda superb u vlasništvu Vlade AP Vojvodine.

Opširnije +