Izborni dan nije prošao u duhu demokratskih standarda za slobodne i fer izbore

Foto: Zoran Drekalović

Kvalitet izbornog procesa na izborni dan nije bio u skladu sa međunarodnim standardima za slobodne i fer izbore. Na osam odsto biračkih mesta zabeležena su ozbiljnija kršenja izbornih procedura, dok su ispred sedam odsto biračkih mesta primećene pojave poput paralelnog evidentiranja glasača i grupnog dovođenja birača na glasanje, saopštila je „Crta“ posmatračka misija. Procenat zabeleženih nepravilnosti na biračkim mestima je veći od procenta nepravilnosti zabeleženih na predsedničkim 2017. i parlamentarnim 2016. godine.

„Ako i nakon ovih izbora nadležne institucije odmah ne pristupe rešavanju uočenih problema i otklanjanju uzroka neregularnosti, možemo da očekujemo rast procenta neregularnosti u narednim izbornim ciklusima koji bi mogao ozbiljno da utiče na rezultate izbora,“ izjavio je Raša Nedeljkov, šef CRTA posmatračke misije.

Tokom dana posmatrači su beležili nepravilnosti poput vođenja paralelnih evidencija birača izvan biračkog spiska na samom biračkom mestu, korišćenja mobilnih telefona i fotografisanje birača, nedostatak kontrolnog lista u glasačkim kutijama na početku glasanja, viška glasačkih listića u kutiji u odnosu na broj glasalih birača, glasanja bez ličnih isprava, neproveravanja ličnih isprava birača, nekorišćenja spreja, kao i kršenja tajnosti glasanja.

Problem sa biračkim spiskom se ponovo pokazao kao relevantan i za lokalne izbore u Beogradu, gde je na 37 odsto biračkih mesta zabežen jedan do pet slučajeva birača koji nisu mogli da se pronađu u biračkom spisku, dok je na jedan odsto biračkih mesta zableženo više od šest takvih slučajeva.

Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Crtina finalna projekcija rezultata je da su četiri liste prešle cenzus: lista Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd – 44,96 odsto, lista predvođena Draganom Đilasom 19 odsto, Aleksandar Šapić – 8,88 odsto i koalicija SPS – Jedinstvena Srbija 6,11.

[easy_image_gallery gallery=“449″]

Imajući u vidu procente koje su osvojile dve liste sa najvećim brojem glasova, procenat uočenih nepravilnosti od 8 odsto ne utiče fundamentalno na njihove rezultate, dok su više uticaja imale na partije koje su osvojile manji broj glasova, ali ne u meri da bi te liste mogle da pređu cenzus. Ukupan procenat glasova za liste koje nisu prešle cenzus je 19,5 odsto, što upućuje da je oko 160 hiljada birača koji su glasali na ovim izborima ostalo bez svojih predstavnika u Skupštini grada Beograda.

U dva slučaja tokom izbornog dana bila je ugrožena bezbednost „Crtinih“ posmatrača. Incident ispred biračkog mesta na Novom Beogradu desio se kada je nepoznati muškarac fizički napao člana mobilnog posmatračkog tima „Crte“ tokom posmatranja dešavanja ispred biračkog mesta kada su posmatrači pokušali da dokumentuju vođenje evidencije birača ispred biračkog mesta i potencijalne kupovine glasova. Drugi se dogodio kada je posmatrač otkrio da se vodi paralelni spisak birača na biračkom mestu, što je protiv izbornih procedura.

Na tri biračka mesta posmatračima “Crte” nije bilo odmah dozvoljeno da prisustvuju prebrojavanju glasova. Nakon pola sata od zatvaranja, posmatračima je ipak dozvoljeno da prisustvuju ovom procesu. Međutim, usled ove situacije posmatrači nisu bili u mogućnosti da izveštavaju o verodostojnosti rezultata sa tih biračkih mesta jer nisu prisustvovali jednom delu prebrojavanju glasova.

CRTA je pratila izborni dan na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 450 biračkih mesta dok su mobilni timovi pratili dešavanja izvan biračkih mesta. CRTA je članica Globalne i  Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora – GNDEM ENEMO.

Preliminarni izveštaj o monitoringu izbornog dana.