Kampanja "Srbija do informacija" za pravo javnosti da zna

21.09.2018.

U okviru kampanje "Srbija do informacija" u više gradova u Srbiji (Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor) tokom "Nedelje prava javnosti da zna" biće organizovane ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?".

Opširnije +

CRTA dodelila priznanje "Hrabri glas" inicijativi "Ne damo niški aerodrom"

14.09.2018.

Uoči Međunarodnog dana demokratije 15.septembra, CRTA je dodelila priznanje “Hrabri glas”, koje se dodeljuje po prvi put ove godine,  inicijativi "Ne damo niški aerodrom"  za građanski aktivizam. Ovo priznanje, CRTA koja je ovogodišnji dobitnik međunarodne OEBS nagrade “Branitelj demokratije”,  dodeljivaće svake godine povodom Međunarodnog dana demokratije, onima koji ne odustaju, koji se svojim hrabrim glasom bore za prava građana, koji u doba opšte apatije i nepoverenja, veruju u promene i rade na tome da se one dogode.

Opširnije +

Tražimo pojačanje: Konkurs za koordinatora/ku za komunikacije

22.08.2018.

Ako želite da živite u društvu gde su građani slobodni i jednaki pred zakonom, gde institucije štite javni interes i gde su mediji nezavisni a znate da je ključ toga uspešno komuniciranje, Crta vas poziva da se pridružite i budete deo tima na poziciji koordinatora/ke za komunikacije. Rok za prijave 9. septembar 2018.

Opširnije +

Konkurs za polaznike treće generacije „Akademije demokratije”

15.08.2018.

Da li želite da naučite više o osnovnim pojmovima vezanim za politički i izborni sistem Srbije i kako se usvajaju zakoni, šta sadrže važeće parlamentarne procedure i kako se primenjuju u praksi? Da li želite da saznate više o tome kako funkcionišu nezavisne institucije i sudstvo ali i da naučite da pišete predloge javnih politika? Da li želite da se usavršavate i napredujete u oblastima svojih interesovanja uz mentorsku podršku? Ukoliko želite, prijavite se na konkurs za ,,Akademiju demokratije”.

Opširnije +

Skupštine Srbije i Vojvodine beleže pad stepena otvorenosti

11.07.2018.

Narodna skupština Republike Srbije i Skupština Autonomne pokrajine Vojovodine beleže pad otvorenosti u odnosu na 2016. godinu i ispunjavaju tek nešto više od polovine indikatora kojima se meri otvorenost institucija. Ove dve institucije u 2017. godini ispunjavaju 55 odsto indikatora otvorenosti, što je za 4 odsto manje nego  2016. godine, zaključak je istraživanja  “Otvorenost parlamenta u Srbiji u 2017.godini”.  

Opširnije +

Građani aktivni u digitalnom, pasivni u stvarnom svetu

6.07.2018.

Glavni put ka svesnom društvu koje će se zalagati za iste vrednosti i koristiti sve mogućnosti digitalnog sveta u korist jačanja društva i odgovornosti i trasnparentnosti nosilaca vlasti ogleda se u obrazovanju i informisanju, zaključak je Istinomer foruma pod nazivom “Digitalna demokratija – korak bliže ili dalje od donosioca odluka?" održanom večeras u Beogradu u organizaciji CRTE i Istinomera, uz podršku Friedrich Ebert Fondacije,

Opširnije +

Trećina medijskih objava u Srbiji o EU, SAD i Rusiji bez navedenog izvora

28.06.2018.

Karakteristika dezinformacija i lažnih vesti je da su one najčešće plasiraju bez jasno navedenog izvora vesti, uz pristrasno i neobjektivno izveštavanje. Regionalna analiza medijskog izveštavanja, koju je sprovela organizacija "Crta", u periodu od 14. maja do 10. juna pokazala je da više od trećine medijskih objava u Srbiji o međunarodnim akterima, Evropskoj uniji, SAD i Rusiji,  bez navedenog izvora, što je osnov za potencijalne dezinfomacije.

Opširnije +

Građani da ne dozvole da Kruševac bude privatni grad

18.06.2018.

Neophodno je da građani ne odustaju od svojih prava i da postanu svesni da u njihovim rukama leži moć,  zaključak je Istinomer foruma pod nazivom “Ko mrsi konce građanima Kruševca?" održanom večeras u Kruševcu u organizaciji CRTE i Istinomera.

Opširnije +