Svečano otvaranje "Akademije demokratije"

5.10.2018.

Svečano otvaranje “Akademije demokratije” koju organizuje CRTA uz podršku Misije OEBS u Srbiji, održano je večeras u hotelu Falkenstainer. Već treću godinu zaredom, ovaj edukativni program okuplja aktiviste političkih partija, organizacija civilnog društva, studente i novinare.

Opširnije +

Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom usvojen po hitnom postupku i bez rasprave u plenumu

3.10.2018.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji se primenjuje tek nekoliko meseci, usvojen je po hitnom postupku prvi put u decembru 2017. godine kada i Zakon o republičkom budžetu za 2018. godinu na sednici na kojoj je bila objedinjena rasprava po 30 tačaka.

Opširnije +

Crti priznanje za afirmaciju prava javnosti da zna

28.09.2018.

Povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dodelila je priznanje Crti za poseban doprinos afirmaciji prava javnosti da zna.

Opširnije +

Pravo javnosti da zna je osnov demokratskog društva

27.09.2018.

Pravo javnosti da zna je osnov svakog demokratskog društva, dok je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja osnov uspešne borbe protiv korupcije, zaključak je foruma “Zašto nam je važan slobodan pristup informacijama".

Opširnije +

Prekršajni sud presudio: Ministar Vulin osuđen na novčanu kaznu zbog uskraćivanja informacija od javnog značaja Crti

26.09.2018.

Presudom Prekršajnog suda u Beogradu ministar odbrane Aleksandar Vulin osuđen je kao odgovorno lice u Ministarstvu odbrane - Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA), koje Crti nije odgovorilo na zahteve upućene po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

Opširnije +

Kampanja "Srbija do informacija" za pravo javnosti da zna

21.09.2018.

U okviru kampanje "Srbija do informacija" u više gradova u Srbiji (Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor) tokom "Nedelje prava javnosti da zna" biće organizovane ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?".

Opširnije +

CRTA dodelila priznanje "Hrabri glas" inicijativi "Ne damo niški aerodrom"

14.09.2018.

Uoči Međunarodnog dana demokratije 15.septembra, CRTA je dodelila priznanje “Hrabri glas”, koje se dodeljuje po prvi put ove godine,  inicijativi "Ne damo niški aerodrom"  za građanski aktivizam. Ovo priznanje, CRTA koja je ovogodišnji dobitnik međunarodne OEBS nagrade “Branitelj demokratije”,  dodeljivaće svake godine povodom Međunarodnog dana demokratije, onima koji ne odustaju, koji se svojim hrabrim glasom bore za prava građana, koji u doba opšte apatije i nepoverenja, veruju u promene i rade na tome da se one dogode.

Opširnije +

Tražimo pojačanje: Konkurs za koordinatora/ku za komunikacije

22.08.2018.

Ako želite da živite u društvu gde su građani slobodni i jednaki pred zakonom, gde institucije štite javni interes i gde su mediji nezavisni a znate da je ključ toga uspešno komuniciranje, Crta vas poziva da se pridružite i budete deo tima na poziciji koordinatora/ke za komunikacije. Rok za prijave 9. septembar 2018.

Opširnije +