CRTA dugoročni posmatrači počeli posmatranje izbora

Posmatračka misija «Građani na straži», koju sprovodi CRTA, otpočela je posmatranje kvaliteta izbornog procesa na terenu.

Ukupno 30 dugoročnih posmatrača, obučenih po najvišim međunarodnim standardima, posmatraju i prikupljaju informacije o tome kako se sprovodi izborna kampanja, zatim rad izborne administracije, da li se i kako koriste javni resursi u kampanji i kako mediji izveštavaju.

CRTA će pratiti celokupan izborni proces u okviru posmatračke misije „Građani na straži“ i to će biti prvi put da jedna domaća organizacija prati kompletan izborni proces: period pre izbornog dana, izborni dan i period posle izbornog dana. Sve do dana izbora dugoročni posmatrači, biće raspoređeni u svakom od postojećih okruga, time ostvarujući jednaku mogućnost dobijanja informacija o toku i trendovima izbornog procesa za teritoriju cele Srbije.

«Naš cilj je da efikasno ispratimo i analiziramo primenu zakona i međunarodnih standarda tokom pripreme i sprovođenja izbora i da informišemo građane o kvalitetu i demokratičnosti izbornog procesa i dešavanja tokom kampanje, ali i da i obezbedimo brzu reakciju na kršenja izbornih procedura i procesa u lokalnim sredinama širom Srbije ukoliko ih bude bilo» kaže Raša Nedeljkov, vođa tima CRTA posmatračke misije «Građani na straži».

CRTA posmatrači u okviru posmatračke misije “Građani na straži” tokom izbornog dana posmatraće kvalitet izbornog procesa na 450 biračkih mesta. Posmatrači će biti na biračkim mestima od početka priprema za otvaranje biračkih mesta pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime će se obezbediti apsolutan uvid u to šta se dešavalo na biračkim mestima tokom izbornog dana.

Nakon procesa glasanja tokom izbornog dana, posmatrači će pratiti rad Republičke izborne komisije do saopštavanja zvaničnih rezultata kao i proces žalbi na rad biračkih odbora i Republičke izborne komisije ukoliko ih bude.

Metodologija za dugoročno praćenje izbornog procesa koju CRTA primenjuje se bazira na najvišim međunarodnim standardima za posmatranje izbora (Deklaracija o principima za međunarodno posmatranje izbora, Kodeks ponašanja za međunarodne posmatrače izbora, Deklaracija o principima za nepartijsko posmatranje izbora od strane građanskih organizacija i Kodeks ponašanja za nepartijske posmatrače) što omogućava izveštavanje o kvalitetu samog izbornog procesa.