Otvorena međunarodna konferencija „Forum – građani, mediji, parlament“ pod sloganom: Transparentnost gradi poverenje

Odgovor na ključno pitanje sa kojima se moderne demokratije susreću – kako približiti građane i njihove izabrane predstavnike, kroz razmenu iskustava i primere dobre prakse, pokušali su da daju učesnici konferencije.

Konferenciju “Forum – građani, mediji, parlament” su zajedno organizovali Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, u okviru inicijative Otvoreni parlament i Narodna skupština Republike Srbije. Na tri tematska panela «Parlament i organzijacije civilnog društva», «Parlament i mediji» i «Parlament i nove tehnolgije» učestvovaće predstavnici parlamenta, poslanici, novinari, predstavnici organizacija civilnog društva iz Srbije, Crne Gore, Velike Britanije, Amerike i Nemačke. Konferenciju

Konferenciju su svečano otvorili predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović, ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji Majkl Kirbi, otpravnik poslova Britanske Ambasade u Beogradu Dejvid Mekfaralan i direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost –CRTA Vukosava Crnjanski Šabović. Putem video poruke učesnicima Foruma obratila se predsedavajuća Doma Lordova britanskog parlamenta baronica Fransis D’Souza.

“Današnja konferencija je okupila predstavnike organizacija koje su pomogle da se u njihovim zemljama uspostavi princip Odgovorni građani – Odgovorna vlast. Duboko verujem da su u Srbiji Narodna Skupština i organizacije civilnog društva upravo ti koji će biti pokretači inicijativa koje će pomoći da ovaj pricip zaživi i kod nas” naglasila je direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost –CRTA Vukosava Crnjanski Šabović.

Otvorenost i javnost su osim za kvalitet rada, istovremeno važni i za podizanje kredibiliteta institucija i poverenja građana u njih. Civilno društvo, mediji i parlament treba da budu saveznici u zaštiti interesa građana.