Transkripti skupštinskih sednica od sada dostupni svim građanima

Pet organizacija civilnog društva su u sredu 6. juna predstavile inicijativu Otvoreni parlament čiji je cilj praćenje rada republičkih poslanika i povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine.

Osnovni mehanizam za praćenje rada narodnih predstavnika je online platforma otvoreniparlament.rs na kojoj se će se redovno objavljivati svi transkripti skupštinskih sednica. Građanima je po prvi put lako dostupna objedinjena arhiva više od 67 hiljada govora poslanika sa svih 98 skupštinski sednica u protekle četiri godine.

Direktorka misije USAID u Srbiji Suzan K. Fric izjavila da je ovakva inicijativa značajan doprinos razvoju demokratije u Srbiji jer građanima omogućava da učestvuju u političkom životu svoje zajednice. „Lako dostupne informacije o radu Parlamenta podstaći će građane da zahtevaju od svojih novoizabranih predstavnika da odgovorno obavljaju funkciju za koju su izabrani. To će doprineti povećanju poverenje građana u državne institucije“ naglasila je Fric.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da ovakve inicijative dobijaju na važnosti posebno u vreme krize, kada kao poreski obveznici želimo da budemo sigurni da je novac kojim država raspolaže upotrebljen na najbolji mogući način. „U državama koje teže članstvu u Evropskoj uniji, parlamenti pred sobom imaju zaista ogroman posao, a u građanima imaju najvažnije saveznike. Otvorenost i javnost su osim za kvalitet rada, istovremeno važni i za podizanje kredibiliteta institucija i poverenja građana u njih“ ocenio je Devenport.

Organizacije civilnog društva prate rad državnih institucija a dostupnosti stenografskih zapisa omogućava efikasan nadzor rada važnih institucija poput Parlamenta, izjavila je koordinatorka projekat Otvoreni parlament Vukosava Crnjanski. „Stavljanjem poslanika u „centar pažnje“ javnosti pitanje odgovornosti vratiće se tamo gde i pripada – u Parlament gde izabrani predstavnici u ime građana donose najvažnije političke odluke„ naglasila je Crnjanski .

Inicijativu Otvoreni parlament podržao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Na sajtu otvoreniparlament.rs objavljivaće se preporuke za unapređenje javnosti rada parlamenta i poboljšanje komunikacije između građana i njihovih predstavnika. Različite analize i istraživanja o radu Narodne skupštine naći će na sajtu.

Prvo istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta Otvoreni parlament, pokazalo je da u čak 4 od 8 skupštinskih saziva više od polovine gradova i opština u Srbiji nije imalo svoje poslanike. U Parlamentu 13 opština nikada nije bilo zastupljeno. Rezultati o zastupljenosti opština i gradova u Skupštini Srbije od 1990. do 2012. godine, su pokazali i da postoji velika korelacija između parlamentarne zastupljenosti i demografskih kretanja.

Projekat “Otvoreni Parlament” sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine CRTA -Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, SeConS – Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa. Sprovođenje projekta finansijski je podržao Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Britanska ambasada u Beogradu i Nacionalna zadužbina za demokratiju .

Son yıllarda kamuoyu ve hekimler arasında ilgi gören bir başka konu �hasta hakları�dır. Eczaneonline24.com performans istek haplarının etkisi, etki süresi ne kadar dır