Bez dijaloga nema demokratije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, rekla je na konferenciji “Dobra uprava i efikasnost građanskog učešća”, koju su organizovali Wilton Park i CRTA uz podršku Britanske ambasade, da su građanska angažovanost i učešće javnosti u kreiranju politika ključna obeležja otvorene i odgovorne vlade, a način komunikacije između građana i institucija ključna je komponenta toga. Godišnje istraživanje organizacije CRTA “Učešće građana u demokratskim procesima” pokazuje da je tek četvrtina građana Srbije zainteresovana za politiku dok više od tri četvrtine građana ne veruje da svojim angažmanom mogu da izazovu bilo kakvu promenu u društvu.

 «Potrebno je da negujemo dijalog, da zajedno radimo na tome da premostimo jazove, da prevazilazimo podele i da se tako usredsredimo na budućnost – jer svet nije crno-beo. Danas nam je više nego ikada ranije potreban konsenzus o važnim državnim i društvenim pitanjima, a konsenzus bez dijaloga nije moguć. Vlada mora da preduzima sve što može kako bi se fokusirala na svrsishodnu interakciju sa civilnim društvom i širom javnošću, posebno na način koji omogućava da se ta interakcija bazira na činjenicama i uvažavanju stavova onih koji drugačije misle. Najbogatija su ona društva koja svoj razvoj baziraju na dijalogu, diskusiji i poštovanju prava da se misli drugačije» izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

 Podaci iz istraživanja jesu alarm koji nas opominje da je potrebna hitna akcija različitih društvenih aktera kako bi se građanima vratila vera u efikasnost građanskog učešća. Poverenje, kao i učešće, moramo da gradimo – kroz otvoreni dijalog sa institucijama, kako kroz sam izborni proces tako i kroz demokratske procese između izbora” izjavila je direktorka CRTE Vukosava Crnjanski.

 

Posle više od 10 godina Wilton Park, izvršna agencija Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije organizovala je u Srbiji konferenciju sa ciljem da se podstakne dijaloga o pitanjima kvaliteta izbornih procesa i mehanizmima za učešće građana u periodu između izbora.

“Wilton Park je, poput parlamentarne demokratije, javnog servisa, ili vladavine prava, jedan od velikih britanskih brendova.  Izuzetno smo ponosni na kulturu dijaloga i otvorene razmene ideja koji se tamo neguju. Smatram da je veći stepen otvorenosti institucija i saradnje sa građanima zapravo jedini lek za podizanje kredibiliteta političkog procesa i vraćanja vere u demokratiju.  Wilton Park je posle više od 10 godina ponovo u Srbiji i verujem da je za učesnike konferencije ovaj novi susret koristan i podsticajan” izjavio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

Kao rezultat konferencije kreirane su preporuke koje treba da doprinesu otvorenom, odgovornom i participativnom upravljanju u Srbiji. Glavne preporuke podrazumevaju da, kada je su u pitanju javne rasprave, predlagač propisa treba da objavljuje priloge uz nacrte zakona i izveštaje o javnim raspravama. Zakon koji reguliše narodnu inicijativu, usvojen još 1994. godine i treba da se promeni tako da omogući građanima da se lakše organizuju i direktno utiču na odluke koje se tiču njihovih živote. Novi zakon bi trebalo da obezbedi duži rok za prikupljanje potpisa građana, blagovremeno izjašnjavanje skupštine u vezi sa inicijativom i adekvatnu sudsku zaštitu predlagača. U kontekstu uslova za održavanje slobodnih i fer izbora, potrebno je doneti jedinstveni izborni zakon i ojačati Republičku izbornu komisiju kroz profesionalizaciju članova i formiranje stalne stručne službe. Takođe, potrebno je usvojiti novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije koji će precizirati odredbe kojima se definišu, ali i sankcionišu zloupotrebe javnih resursa u izbornom procesu. Potrebna je potpuna revizija načina funkcionisanja i rada REM-a koja podrazumeva promenu u načinu izbora članova i obezbeđivanju njene potpune nezavisnosti u zaštiti javnog interesa u radu elektronskih medija.