Održana debata “Parlament i demokratija” u okviru platforme Dijalog u centru

Foto: CRTA

Kriza dijaloga i kriza institucija u Srbiji govori o destabilizaciji ključnih elemenata demokratije, dok trenutna vladajuća većina ne podnosi prazan prostor u kome bi se slobodno razgovaralo, kritikovalo, pisalo i debatovalo, zaključak je debate “Parlament i demokratija” u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung.

Kao jedna od uvodničarki u okviru debate, učestvovala je Tara Tepavac ispred CRTE zajedno sa Natašom Jovanović Ajzenhamer (Filozofski fakultet) i Vesnom Marjanović (Narodna poslanica).

Nalaze CRTE iz istraživanja Otvorenog parlamenta je predstavila Tara Tepavac, govoreći o zabrinjavajućim trendovima ograničavanja parlamentarne debate, izostanku suštinske rasprave o predloženim zakonskim rešenjima u skupštini, kao i nedostatku efektivne parlamentarne kontrole.

“Izveštaji nezavisnih organa nisu razmatrani u Skupštini od 2014.godine iako ih oni redovno podnose zakonodavnom telu, dok je u 2018.godini održano samo jedno javno slušanje u parlamentu”, izjavila je Tara Tepavac.

Dijalog u centru je platforma za javni dijalog otvorena za stručnjake, političare, civilno društvo i medije. Razgovaramo o aktuelnim pitanjima društvenog razvoja, tražimo rešenja, predlažemo promene. Kroz društvene mreže, građani prate i uključuju se u debate.

 

Foto: CRTA