Građani aktivni u digitalnom, pasivni u stvarnom svetu

Glavni put ka svesnom društvu koje će se zalagati za iste vrednosti i koristiti sve mogućnosti digitalnog sveta u korist jačanja društva i odgovornosti i trasnparentnosti nosilaca vlasti ogleda se u obrazovanju i informisanju, zaključak je Istinomer foruma pod nazivom “Digitalna demokratija – korak bliže ili dalje od donosioca odluka?“ održanom večeras u Beogradu u organizaciji CRTE i Istinomera, uz podršku Friedrich Ebert Fondacije.

Učesnici foruma aktivista i regionalni koordinator za upravljanje kriznim situacijama na južnom Kavkazu Hayk Toroyan, projektni koordinator za zagovaranje i primenu otvorenih podataka u Hrvatskoj Slaven Rašković, stručnjak za digitalne medije i aktivista Marko Živković i programski direktor CRTE Raša Nedeljkov složili su se da je jedan od glavnih problema društvenih mreža širenje tkzv.fake news-a  kao i nemogućnost kontrole celog digitalnog virtuelnog prostora.

“Kada poredim situaciju 2008.godine u svojoj državi u odnosu na 2018.godinu, uviđa se da su društvene mreže donele prednosti u organizovanju građanskih protesta. Zahvaljujući digitalnoj sferi otvorene su nove perspektive, nove informacije i novi uglovi posmatranja aktuelnih političkih dešavanja”, naglasio je aktivista organizacije Human Rights Power Hayk Toroyan.

Takođe, Hayk je istakao da kada je reč o Jermeniji, građani teže da budu aktivni podjedanko i u onlajn i oflajn svetu. Kada žele da se informišu na objektivan način, to će učiniti preko interneta, jer im se nudi veći izbor vesti, podataka i informacija.

“Živimo u dobu gde su naizgled sve informacije dostupne, a ne shvatamo da se tim informacijama može manipulisati. Trebalo bi takve podatke iskoristiti kako bi se došlo do rešenja koje bi ojačalo društvo i smanjilo korupciju. Pogotovo je važno razviti okvir u kome se kreću informacije na društvenim mrežama” dodao je projektni koordinator organizacije Građani organizirano nadgledaju glasanje (GONG) Slaven Rašković. 

U Hrvatskoj su društvene mreže otvorile nov način komunikacije, kao i svuda u svetu. Međutim, društvo ima prevelika očekivanja od toga šta se može postići preko društvenih mreža.

“Nama izgleda da smo aktivni u online svetu, međutim postoji neka veća ofline zajednica koja nama ne dozvoljava da se izrazimo na pravi način. Najveći benefit koji se može pripisati razvoju društvenih mreža jeste smanjenje barijera između donosilaca odluke i nas kao građana. Omogućena nam je direktna komunikacija sa ministrom, premijerom ili predsednikom, tako što ćemo im postaviti pitanje, pohvaliti ih ili kritikovati njihove postupke” izjavio je stručnjak za digitalne medije i aktivista Marko Živković.

Marko je takođe dodao da društvene mreže ne mogu da umanje autoritarni potencijal današnjih vlasti, kao i da digitalni aktivizam u Srbiji može da postigne svoju punu snagu ako je društvo spremno na promene.

“Današnji aktivizam možemo okarakterisati novim terminom-kliktivizam. Sve se završava na jednom kliku i takav aktivizam nije dovoljan. Mi ne vladamo prostorom na društvenim mrežama. Umesto da smo iskoristili digitalne mogućnosti i stvorili promene, otvoreni podaci u Srbiji su zatvorena prošlost. Digitalni prostor je samo jedan deo velikog javnog prostora. Iako nam je taj prostor na raspolaganju, mi ga ne koristimo dovoljno” izjavio je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Istinomer forum je pokrenuo razgovor o odgovornosti javnih vlasti, pravima građana na slobodne medije i učešće u demokratskim procesima.

Snimak celokupne debate možete pogledati na Istinomer YouTube kanalu na ovom link-u.