Kampanja “Inspiring Girls” na Bijenalu umetničkog dečijeg izraza u Pančevu

Kampanja “Inspiring Girls” predstavljena je na BUDI (Bijenale umetničkog dečijeg izraza) festivalu Kulturnom centru u Pančevu  organizovanjem događaja “Devojčice imaju reč”. Devojčice i dečake inspirisale su uspešne žene različitih profesija svojim savetima i iskustvima, poručujući im da prate svoje snove i napreduju u ostvarenju svojih želja na životnom putu koji ih čeka.

Sa devojčicama i dečacima iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Pančeva, razgovarale su inspirativne žene iz sveta arhitekture, novinarstva, sporta, preduzetništva i dizajna : Mina MIladinović-arhitekta, pozorišna scenografkinja i kostimografkinja, autorka modnog asesoara KOKO DAŠ i dečije garderobe GROWING THINGS, Milica Živić-novinarka i atletičarka, Tijana Petrović-preduzetnica društveno odgovornih igračaka u Srbiji  „Koba Yagi Toys“  i suosnivačica edukativnog programa Designathon Works Srbija i Aleksandra Nikolić-master inženjerka pejzažne arhitekture i hortikulture i osnivačica sopstvenog brenda Sokolina art.

Kampanju “Inspiring girls”  je pokrenula organizacija CRTA iz Beograda po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, a čiji je cilj borbra protiv rodnih predrasuda i osnaživanje devojčica. Kampanja „Inspiring girls“ u Velikoj Britaniji, je za četiri godine, okupila 26 hiljada volonterki i uključila 300 hiljada devojčica. U kampanju u Srbiji aktivno su uključeni i dečaci jer je važno da i oni budu upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame…kako bi spremno učestovali u izgradnji ravnopravnog društva.

U okviru ove kampanje, slični događaji su organizovani u još nekoliko osnovnih škola u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Kikindi.

[easy_image_gallery gallery=“471″]