CRTI svečano uručena OEBS nagrada Democracy Defender 2018

Foto: Zoran Drekalović

Crti je danas u Beču  na svečanoj ceremoniji dodeljena OEBS nagrada „Democracy Defender“ za 2018. godinu. Nagrada se dodeljuje  pojedincima ili grupama za izuzetan doprinos promociji demokratije i odbrani ljudskih prava, u duhu Helsinške deklaracije i drugih principa i vrednosti OEBS-a. Nagrada  “Democracy Defender” je uspostavljena  2016. godine sa ciljem da se oda priznanje civilnom društvu za  doprinos odbrani i promociji demokratije.

Direktorka CRTE Vukosava Crnjanski je ovom prilikom izjavila da je „ova nagrada za sve ljude koji su nas inspirisali i motivisali da nikada ne odustanemo od borbe za demokratiju“ i da ova „nagrada dolazi u vreme kada se prostor za napore civilnog društva sužava, ne samo u Srbiji već i u mnogim delovima OEBS regije“ .  

Danas smo svi svedoci da čak ni razvijene demokratije nisu imune na nazadovanje demokratije. Stubovi demokratije – slobodni i fer izbori, vladavina prava, ljudska prava i sloboda medija – uzdrmani su širom sveta.

Demokratija ne obećava jednostavna rešenja. Ona nije predstava za jednog aktera. Ona ne dolazi preko noći, niti je pitanje isključivo za nekog drugog. Borba za demokratiju nije ni laka ni trenutna. Ona nikada ne prestaje. Svesni toga, mi smo odlučili da ne odustanemo, ali taj put ne možemo da pređemo sami, kao što i ovu nagradu nismo zaslužili sami. Naša bitka za demokratiju u Srbiji traje više od deset godina. Mi radimo zajedno sa ljudima u borbi za stvarne demokratske promene i stvaranju društva u kome građani grade demokratiju. Naš cilj je da osnažimo ljude, jer se naš uspeh meri snagom i hrabrošću onih koji su uplašeni, jačinom glasa onih čiji se glas ne čuje i poštovanjem prava onih koji su obespravljeni“ naglasila je Vukosava Crnjanski.

[easy_image_gallery gallery=“245″]