Dva slučaja ugrožavanja bezbednosti posmatrača CRTE

U poslednja dva sata u dva slučaja ugrožena je bezbednost Crtinih posmatrača. Jedan slučaj desio se van biračkog mesta na Novom Beogradu a drugi na biračkom mestu na Zvezdari.

Incident ispred biračkog mesta na Novom Beogradu desio se kada je nepoznati muškarac fizički napao člana mobilnog posmatračkog tima CRTE tokom posmatranja dešavanja ispred biračkog mesta. Napad se desio kad su Crtini posmatrači pokušali da dokumentuju vođenje evidencije birača ispred biračkog mesta i potencijalne kupovine glasova. Nepoznata muška i ženska osoba, koje su kod sebe imale spiskove, najpre su verbalno nasrnule na dvočlani mobilni tim CRTE. Zatim je muškarac udario u glavu Crtinog posmatrača i zatim ih oboje polio vodom. Crtini posmatrači nisu teže povređeni, a slučaj se prijavljuje policiji.

Drugi incident se desio posmatraču Crte na biračkom mestu na Zvezdari koji je otkrio da se vodi paralelni spisak birača na biračkom mestu, što je protiv izbornih procedura. Kada je posmatrač pokušao da dobije dodatne informacije od članova biračkog odbora o tome, članovi biračkog odbora su se vidno uznemirili i počeli da viču, nakon čega je nastalo i komešanje. Nakon toga Crtin posmatrač je napustio biračko mesto, jer je procenio da mu je bezbednost ugrožena.

CRTA posmatračka misija poziva sve izborne aktere na smirenost i poštovanje zakona i izbornih procedura kako bi se izborni dan završio u miru i u skladu sa demokratskim standardima.

CRTA posmatračka misija praćenje beogradskih izbora zasniva na statističkim principima kao efikasanom metodu za sistematsko posmatranje procesa tokom izbornog dana. Koristi se metodologija paralelnog prebrojavanja glasova (PPG) koja omogućava procenu celokupnog procesa glasanja na dan izbora – otvaranje biračkih mesta, glasanje i prebrojavanje glasova – na nepristrasan i sistematičan način. PPG se koristi na slučajnom reprezentativnom uzorku biračkih mesta što znači da se tako da se dobijeni rezultati mogu primeniti na celu teritoriju.

CRTA je članica Globalne i  Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora – GNDEM i ENEMO.

Sledeće obraćanje javnosti CRTA posmatračke misije biće u 18 časova. Konferencije možete pratiti uživo na sajtu CRTA.rs ili na Facebook stranici CRTArs.