Međunarodni dan devojčica obeležen događajem „Devojčice imaju reč“ u okviru kampanje „Inspiring Girls“

Događajem “Devojčice imaju reč” u okviru kampanje “Inspiring Girls” održanom u Osnovnoj školi “Drinka Pavlović”, organizacija CRTA iz Beograda obeležila je Međunarodni dan devojčica.

 

Na događaju „Devojčice imaju reč“, sa devojčicama i dečacima osnovne škole “Drinka Pavlović” razgovarale su uspešne žene iz Beograda, iz sveta kulture, umetnosti, preduzetništva, komunikacija i medija – Anja Suša nagrađivana pozorišna rediteljka i dugogodišnja selektorka Bitefa, Ivana Zarić novinarka i voditeljka, Jelena Vasilev ekspertkinja za digitalne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje i Jovana Paljić saradnica za saradnju sa lokalnom zajednicom.

 

Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca. Podela na tzv. „muške“ i „ženske“ profesije i zanimanja i dalje dominira. Cilj kampanje je da se i što veći broj osnovnih škola priključi i organizuje susrete uspešnih žena i devojčica.

 

Devojčicama su panelistkinje poručile da neprestano uče, putuju, budu hrabre, veruju u sebe i u svoje snove. Sve učesnice uključujući i panelistkinje i učenice nakon ovog interaktivnog događaja osećale su se osnaženo, inspirisano i naučile su nešto novo.

 

Kampanja „Inspiring girls“ u Velikoj Britaniji, je za četiri godine, okupila 26 hiljada volonterki i uključila 300 hiljada devojčica. U cilju predstavljana kampanje, prvi ovakavi događaji održani su nedavno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, a do kraja godine sledi još nekoliko događaja u osnovnim školama širom Srbije.

 

Više o samom događaju možete pogledati ovde.